Kako radi debitna kartica?

Ključni korak ka efikasnom upravljanju novcem je naučiti kako koristiti debitnu karticu.

Kada otvorite tekući račun, vjerovatno ćete dobiti debitnu karticu lično ili poštom ubrzo nakon toga. Možete je koristiti za kupovinu ili podizanje novca putem bankomata.

Iako debitne kartice izgledaju slično kao kreditne kartice, važno je razumjeti razliku. Ne morate se zaduživati ​​kada koristite debitnu karticu, ali je važno upravljati novcem odgovorno.

Šta je debitna kartica?

Debitna kartica je platna kartica koju izdaju banke i kreditne unije. Ona je povezana sa tekućim računom i omogućava vam trošenje novca koji imate na tom računu.

Možete je koristiti za lične i online transakcije, kao i za podizanje novca sa bankomata. Prilikom korišćenja, novac se automatski povlači sa vašeg računa.

Iako debitna kartica može imati logo kreditne kartice, to ne znači da je kreditna. To samo ukazuje na to da je prihvaćena za plaćanja gdje god je ta marka kreditne kartice prihvaćena.

Kako koristiti debitnu karticu?

Debitnu karticu možete koristiti za plaćanja ili povlačenje novca sa povezanog bankovnog računa. Evo kako to funkcioniše:

  • Prilikom ličnih kupovina ili podizanja novca na bankomatu, koristite karticu ili unesite podatke online;
  • Moguće je da će vam biti potreban lični identifikacioni broj (PIN) ili potpis za završetak transakcije;
  • Ako imate dovoljno sredstava na računu, novac će biti automatski povučen za pokrivanje transakcije;
  • Nakon transakcije, možete pregledati izvod računa za detalje o transakciji.

Debitna vs. kreditna kartica

Kreditna kartica vam omogućava pozajmicu novca za kupovinu, dok debitna kartica koristi sredstva koja već imate. Debitna kartica ne generiše kamate i ne pomaže u izgradnji kreditne istorije.

Debitna kartica može biti bolji izbor za određene plaćanja, jer možete izbjeći visoke troškove korišćenjem kreditne kartice.

Naknade za debitnu karticu

Debitne kartice imaju svoje naknade, poput naknada za prekoračenje računa, mjesečne naknade za servis ili transakcione naknade. Prije korišćenja debitne kartice, provjerite sve moguće naknade kako biste izbjegli dodatne troškove.

Izvor: ( investitor.me / Javno.ba )

drugi upravo čitaju