Kako produžiti svježinu rezanog cvijeća u vazi: Trikovi koji garantuju duži vijek trajanja

Svi vole svježe cvijeće. Ono unosi boju i život u vaš prostor, lijepo miriše i dodaje završni dodir svakoj prostoriji. Osim toga, ako cvijeće darujete ili ga dobijete na poklon, podsjeća nas na sretne prigode poput rođendana, godišnjice ili praznika. Uz cvijeće su dobre vibracije posvuda, zar ne?

Važno je znati da neki cvjetovi prirodno traju duže od drugih. Ruže, ljiljani, frezije, tratinčice i suncokreti duže ostaju svježi. Cvjetovi poput zumbula, jorgovana, narcisa, ranunculusa i tulipana poznati su po brzom venuću.

Istražili smo različite načine kako produžiti svježinu vaših cvjetova u vazi.

Obrežite stabljike

Stabljike cvjetova pravilno obrežite pod kutem kako bi biljke lakše mogle upiti vodu i ne bi visele direktno na dnu vaze. Preporučuje se povremeno podrezivanje cvjetova.

Uklonite suhe listove i latice

Važno je ukloniti sve listove koji padaju ispod vodene linije kako bi se spriječio razvoj bakterija. Redovito pregledavajte cvijeće i uklanjajte suho lišće i latice. To je posebno važno kod buketa koji sadrže više vrsta cvjetova s različitim vremenima cvatnje.

Odaberite idealnu vazu za vaše cvjetove

Odabir prave vaze za cvijeće može biti ključan. Nemojte automatski staviti visoke cvjetne vrste u visoku vazu. Veće cvjetove skraćujte i stavljajte u niže vaze kako bi se međusobno podupirali i imali prostora za širenje, dok osjetljivije cvjetove možete staviti u više vaze. Pazite da vaza nije prenapučena. Također, uvijek možete napraviti dva buketa od jednog.

Često mijenjajte vodu

Počnite s čistom vazom i napunite je vodom sobne temperature. Kada dodajete sastojke, pobrinite se da su dobro rastvoreni prije dodavanja cvijeća. Redovito mijenjajte vodu i čistite vazu svakih nekoliko dana (također možete ponovno podrezati stabljike prilikom mijenjanja vode).

Foto: Unsplash, Instagram

Objava Trikovi uz koje će vam rezano cvijeće u vazi trajati duže nego ikad prije prvi put se pojavila na Journal.hr.


Izvor: ( www.journal.hr / Javno.ba )

drugi upravo čitaju