back to top

Kako pravilno postaviti subwoofer – 5 korisnih savjeta

kako pravilno postaviti subwoofer

Kako pravilno postaviti subwoofer, o čemu treba voditi računa i zašto je sve ovo tako važnu, ukoliko želimo savršen zvuk?

Što je Subwoofer?

Subwoofer je audio uređaj specijaliziran za reprodukciju niskih frekvencija u zvučnom spektru. To je vrsta zvučnika koja je posebno dizajnirana da reproducira basove i duboke tonove s velikom snagom i preciznošću. Subwooferi su popularni u kućnim audio sustavima, automobilskim audio sustavima i profesionalnim audio postavkama.

Glavna karakteristika subwoofera je sposobnost reproduciranja niskih frekvencija koje ostali zvučnici ne mogu reproducirati s istom snagom i jasnoćom. Niskofrekventni zvukovi, poput dubokih basova u glazbi ili zvučni efekti u filmovima, zahtijevaju poseban zvučnički sustav koji može reproducirati te duboke tonove bez izobličenja. Subwooferi koriste velike zvučničke membrane ili drajvere, zajedno s pojačalom visoke snage, kako bi proizveli niske frekvencije koje su osjetno i fizički upečatljive. Oni stvaraju osjećaj dubine i dinamike u zvučnom iskustvu, što ih čini ključnim dijelom mnogih audio sustava koji traže snažan i dobro definiran bas.

kako pravilno postaviti subwoofer

Subwooferi se često koriste u glazbenim koncertima, klubovima i kinima kako bi se stvorio intenzivan zvučni doživljaj. Oni mogu reproducirati duboke basove s ogromnom energijom i omogućiti publici da osjete ritam i udaranje glazbe. U automobilima, subwooferi su popularni dodatak audio sustavima jer pružaju snažan bas koji obogaćuje zvuk glazbe i stvara imerzivno iskustvo vožnje. Također se koriste u kućnim kino sustavima kako bi se unijela dubina i intenzitet zvuka prilikom gledanja filmova. Bez obzira na primjenu, subwooferi su ključni za postizanje impresivnog i uravnoteženog zvuka, doprinoseći ukupnom doživljaju audio reprodukcije.

Postavljanje woofera može biti frustrirajući posao, ali samo ako tako odlučite.

Kako pravilno postaviti subwoofer i zašto je to važno?

Prije svega jer tako dobivate bolji i snažniji bas. Drugi važan razlog je taj što pravilnim postavljanjem subwoofera poboljšavate kvalitetu zvuka cijelog audio sustava. Dobro postavljen subwoofer obogatit će i dodati dubinu onome što slušate.

Iako se na prvi pogled ne čini tako, ono što čujemo zapravo je učinak prostorije na audio sustav. Zidovi, prozori, namještaj i sve u našoj dnevnoj sobi utječe na bas frekvencije.

kako pravilno postaviti subwoofer

Jedan od najvećih neprijatelja kvalitetnog basa su upravo zidovi. Valovi koje proizvodi su u osnovi svesmjerni i imaju tendenciju da se distribuiraju po prostoriji. Kada naiđu na zid, međusobno se odbijaju i vrlo često sudaraju. S obzirom da su nam potrebni zidovi, a kablove baš i ne možemo ostaviti nasred sobe, niti izbaciti namještaj, moramo pronaći pametno rješenje, odnosno najbolju poziciju koja će nam omogućiti najbolji zvuk.

Ispravno pozicioniranje subwoofera

Za bežični woofer može biti lakše pronaći idealan položaj, jer ne morate razmišljati o tome kako postaviti kabele tako da se nitko ne spotakne o njih. Ali koji god woofer posjedujete, možete koristiti jednu univerzalnu uputu. Pokušajte postaviti subwoofer na nekoliko mjesta u prostoriji. Svaki put kad ga priključite, pustite pjesmu ili film s više basa i sjednite gdje biste inače slušali glazbu ili gledali film. Ako ne živite sami, pozovite svoje članove obitelji ili cimere da se čuju iz njihovih mjesta. Pomičite woofer dok oboje ne budete zadovoljni njegovom glasnoćom i kvalitetom.

Ponekad je jednostavno najbolje postaviti subwoofer u kut ili blizu zida. Ovo pozicioniranje može biti posebno praktično s manjim wooferima, koji su uključeni uz soundbar ili dio manjeg sustava kućnog kina, jer će pružiti još snažniji bas. Za snažnije, veće woofere, postavljanje tako blizu zida može utjecati na kvalitetu basa. Zato je idealna udaljenost za njih od zida 20-30 cm. Također, najbolji zvuk dobivate kada je woofer sprijeda, otprilike u sredini vašeg prostora za slušanje, što bliže središnjem zvučniku.

kako pravilno postaviti subwoofer

Ukoliko imate velik prostor i jednostavno ne možete pronaći mjesto koje vam pruža idealan zvuk, dovoljno jak i kvalitetan bas, možda bi idealno rješenje bilo dodati još jedan woofer.

Na našoj web stranici možete pronaći veliki izbor subwoofera, kućnog razglasa i prateće opreme. Ako trebate pomoć pri odabiru idealnog woofera za vaš prostor, slobodno nam pišite ispod ove objave. Svakako nastavite čitati naš blog jer vas preporuke i korisni savjeti očekuju iu budućnosti 🙂

Pročitaj još:

WhatsApp za Android ima grešku koja ruši aplikaciju – pripazite

Najbolji filmovi na Netflixu u 2023.

Kako se zarađuje od TikToka

Ugrađeni zvučnici – vodič za kupnju

itportal.ba

drugi upravo čitaju