4 C
Sarajevo
Pon, 12, 22

Kako odabrati izvijače ?

KLASIČNI ILI OBIČNI IZVIJAČI

Oštrica izvijača je od legure kroma, čelika i vanadija. Oštrica je pričvršćena na drvenu ili plastičnu ručku. Drška je formirana tako da se lakše rukuje s njom.

Kod odabira izvijača, važno je izabrati odgovarajuću širinu oštrice koja će biti prikladna za određeni vijak. Ako je oštrica vijka preširoka, ona će oštetiti predmet pri zadnjem okretanju. Ako je oštrica pak preuska, ona će oštetiti urez vijka, ali i sam izvijač.

Vrlo je sličan običnom vijku, samo što je oštrica pojačanog vrška. I kod ovog vijka, važno je izabrati odgovarajuću veličinu oštrice kako se ne bi oštetila glava vijka. Na tržištu postoje tri veličine oštrica koje se koriste za ove izvijače.

obicni-izvijac

Kao što se može zaključiti iz njegovog naziva, ovi vijci se koriste za teško pristupačna mjesta. Vijak za teško pristupačna mjesta postoji s običnom oštricom, ali i onaj s križnom. Na tržištu postoje oštrice od 25 mm i od 38 mm.

 IZVIJAČI S MEHANIZMOM

Ova vrsta izvijača posebna je po tome što se na nju vijak može pričvrstiti, a pri tome se držak ne treba ispuštati iz ruke. U takav držak može se umetnuti oštrice za obične, ali i za križne vijke.

  Sofisticirana, elegantna, romantična: Ružičasta, dama među bojama

Za razliku od običnih izvijača, kod ovih izvijača, smjer kretanja može se podesiti. Podešavanje omogućuje pomični dio na mehanizmu. Osim podešavanja pomicanja, postoji mogućnost blokiranja.

izvijaci-s-cegrtaljkom

  • Izvijač sa spiralnim mehanizmom

Oštrica ovog vijka brzo se vrti okomito. Ti pokreti najsličniji su pokretima pumpanja. Podešavati se može u lijevu i u desnu stranu, a može se i blokirati. Držak prihvaća različite oštrice. Ako oštrica isklizne, predmet se može oštetiti.

Koristi se za teško dostupne vijke. Oštrice su čelične. Imaju zavijene krajeve čiji vršci služe za izvijanje vijaka. Jedna strana izvijača koristi se za vijke s običnim urezom. Druga strana je za vijke s križnim urezom.

Ovaj izvijač koristi se za vađenje jako zategnutih matica i vijaka. Čekić udara o vijak. Tada u mehanizmu dolazi do pritiska koji olabavljuje zategnute vijke.

ELEKTRIČNI IZVIJAČI

Ovaj izvijač ima prilagođenu oštricu koja dopire do vijaka u uskim udubinama. Ova oštrica je izolirana. Njezina dužina je od 75 do 250 mm.

Njime se testira električna struja. Ukoliko se njome dotakne vod pod naponom, tinjalica će zasvijetliti.

ispitivac-napona

OŠTRICE ZA UMETANJE

Oštrice izvijača umeću se u električnu bušilicu gdje se reguliraju brojevi okretaja.  Na tržištu postoje šesterokutne te križne oštrice.

Za stezanje ili za olabavljivanje velikih vijaka oštrice izvijača mogu se umetnuti i u ručnu okretnu bušilicu. Ove oštrice na oba su kraja podjednako široke. Na tržištu postoje običnih oštrica i križnih oštrica.

  Spoj tradicionalnog i modernog: Napravite sutlijaš s pudingom i jagodama

geek.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa