18.8 C
Sarajevo
Sub, 08, 22

Kako nas trgovci varaju? Na prvi pogled nećete primijetiti

I trgovci i proizvođači znaju da je kupcima zapravo najvažniji pogled na ceduljicu sa cijenom. Povećanje će ih odvratiti od kupnje, a u ovo doba poskupljenja je prava poplava pakovanja s manje sadržaja.

Na prvi pogled ništa nećete primijetiti: pakovanje čokoladica izgleda isto,a i cijena je ista. Tek kod kuće ćete primijetiti: u pakovanju je jedna čokoladica manje, piše DW.

Zbog povećanja cijena energenata i mnogih sirovina, mnogi proizvođači žele i misle da moraju povećati cijenu. Ali odlično znaju kako kupci znaju cijenu koju su plaćali i kako će ih poskupljenje lako natjerati posegnuti za proizvodom konkurenta. Zato i trgovci i proizvođači svakako žele da ceduljica sa cijenom ostane ista i kupcima poznata, ali Armin Valet iz Centrale za zaštitu potrošača Hamburga za postaju ARD upozorava kako je sve više proizvoda sa promijenjenim i onda manjim pakovanjima. Drugim riječima, poskupjelo je.

Sasvim teoretski, prema smjernicama Europske unije u trgovinama mora pisati i cijena izračunata po količini – na primjer po kilogramu. No ta cijena je sitno pisana i malo tko je pamti: ono što se zna jest novac koji ćete ostaviti na blagajni – pa onda i za manje sadržaja.

Nismo mi krivi!

Je li to prevara? Mnogi potrošači misle da jest: u tu Centralu za zaštitu potrošača je protekle godine stiglo oko 3.000 žalbi zbog takvog poskupljenja kojeg proizvođači zapravo ne žele priznati. Centrala u takvim slučajevima zahtjeva od proizvođača objašnjenje, ali ono obično glasi kako konačnu cijenu proizvoda određuje trgovina, a ne proizvođač.

-

To u osnovi nije netočno, priznaje Valet, ali je isto tako činjenica kako su i proizvođači i trgovci na istoj strani bojišnice kad treba navesti mušteriju na kupnju. Hamburški zaštitnici potrošača tu jedino mogu objavljivati svoju “Prijevaru mjeseca”: trenutno je pobjednik hrana za mačke koncerna Mars, Sheba “prirodni fileti piletine”.

  5 zemalja s najboljim penzionim sistemom

Jer tu je proizvođač posegnuo za baš svim trikovima u metodi, kako povećati cijenu: još jedna omiljena metoda je “novi proizvod” s nešto drugačijim pakovanjem, makar je zapravo sadržaj identičan. Tako i ta “nova” piletina za mačke koncerna Mars zapravo košta 69% više nego što je koštala prije.

“Novi” proizvodi tek stižu

Zaštitnici potrošača isto tako primjećuju kako se cijene ipak povećavaju – jer su građani već na benzinskim crpkama navikli na uvijek nove i veće cijene, ali istovremeno se i količina smanjuje. No zapravo, zaštitnici potrošača tek očekuju poplavu takvih navlačenja mušterija: proizvođačima treba neko vrijeme da promjene svoje strojeve za pakovanje, a onda traje i dok ta “nova” roba ne stigne u trgovinu. “Mislimo da će manje količine u pakovanju koje se sad planiraju biti u trgovinama negdje do kraja godine”, smatra Valet.

Njegov jedini savjet glasi: dobro gledajte što kupujete, a ako je nešto u pakovanju od “385 grama”, veoma lako je moguće da je to donedavno bilo 400. Ali u samoposluzi kad u žurbi i stresu trpate u kolica što vam treba – tko to čini? Baš na to se i računa…

(DW)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa