KAKO IZAĆI NAKRAJ S NEPOSLUŠNIM DJETETOM: MORATE RAZLIKOVATI DISCIPLINU OD KAZNE

kako izaći nakraj s neposlušnim djetetom: morate razlikovati disciplinu od kazne

Osim ljubavi koju dobijate od djece, vrlo često ćete se susresti i s neposlušnošću.

Djeca mogu odbijati poslušati roditelja iz mnogo razloga. Ponekad su gladna, ponekad umorna, a ponekad jednostavno nisu raspoložena za saradnju, prenosi Index.hr.

Kontrola emocija

Psihologinja Pamela Li objašnjava kako je to sasvim normalna pojava, naročito kod beba i male djece koji još nisu naučili kontrolirati vlastite emocije. Samim time, njihov neposluh ili odbijanje saradnje može biti popraćen vikanjem, izljevima bijesa, odnosno tantrumima ili nekom drugom vrstom agresije koja može zabrinuti roditelje.

Kako bi se izbjeglo da cijela situacija preraste u mnogo veći problem nego što jeste, psihologinja ističe prvu stvar koju bi svaki roditelj trebao napraviti kada ga njegovo dijete ne želi poslušati. To je izbjegavanje bilo kakve vrste kažnjavanja, bez obzira na to radi li se o ignoriranju, slanju u sobu, vikanju ili fizičkom kažnjavanju.

Disciplinirati znači podučavati

Psihologinja naglašava da ovakva vrsta ponašanja neće dati nikakve pozitivne rezultate. Upravo suprotno, može napraviti više štete nego koristi jer će se dijete samo još više opirati zahtjevima roditelja. Osim toga, mnoge studije pokazale su da kažnjavanje kod djeteta izaziva posljedice koje negativno utječu na njegovo mentalno zdravlje.

  • Moramo razlikovati disciplinu od kazne jer to dvoje nije isto. Disciplinirati znači podučavati. Kažnjavanje nije jedina stvar koja može potaknuti djecu da uče na vlastitim greškama, postoji mnogo učinkovitijih načina podučavanja. Na kraju dana, svi želimo odgajati djecu koja dobro prosuđuju i čine pravu stvar kada mi nismo tu da im kažemo što da rade – objašnjava psihologinja.

hayat.ba

drugi upravo čitaju