Jezivo objašnjenje nasilnika iz subotičke škole: To je bila igra sa Tik-toka

jezivo objašnjenje nasilnika iz subotičke škole: to je bila igra sa tik-toka

Dječak iz Subotice kojem je nakon napada u OŠ “Sonja Marinković” u ponedjeljak odstranjena slezina je u stabilnom stanju. Direktor škole Pajica Bašić rekao je da su djeca u razgovoru sa nadležnima u školi sve što se dogodilo predstavila kao igru sa “Tik-Toka”, a da su shvatili šta su uradili nakon što su vidjeli posljedice. Dodao je da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak tokom kojeg će se utvrditi kakve će mjere biti izrečene učenicima.

Prema jutrošnjim informacijama iz bolnice, dječak iz Subotice kojem je odstranjena slezina, u stabilnom je stanju, lekari i dalje prate njegovo stanje i odlučiće o daljem toku liječenja.

Direktor OŠ „Sonja Marinković“ u Subotici Pajica Bašić rekao je da su u razgovoru sa djecom koja su učestvovala u tom incidentu i njihovim roditeljima saznali šta se dogodilo tog dana.

„Oni tvrde da nisu imali sukobe među sobom, ali ono što je interesantno, prilikom prvog razgovora sa djecom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na Tik-toku gde se učenik obara i on pada. Nisu to shvatili kao ozbiljno nešto. Međutim, poslije događaja koji je slijedio i poslije onoga što su vidjeli, shvatili su kakvu su grešku napravili i u prisustvu roditelja, svaki od učenika je shvatio o čemu se radi“,rekao je Bašić.

Dodao je da su djeca tek poslije ovakvih događaja shvatila da to nije igra i da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u incidentu, prenosi RTS.

„On se pokreće za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom periodu biće prisutan pojedinačni rad sa svakim učenikom, takođe i sa odjeljenjem u kojem se oni nalaze, a na kraju svega toga izriču se i vaspitno-disciplinske mjere jer je ovdje ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno-korisni rad učenicima“, naveo je direktor škole.

Kakve kazne škola može da izrekne učenicima

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, Bašić je naveo da učenicima mogu da budu izreknuti ukor direktora i nastavničkog vijeća, da ocjene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se procjeni da je to najbolje rješenje.

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povrijeđenog dječaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikad nijednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem.

„Ja ne sporim da je pomenuti roditelj u ovih osam godina možda imao sa učiteljicom i sa razrednim starješinom, ali su ti problemi rjješavani na nivou odjeljenja i nisu dolazili do mene. Roditelj nikad nije došao kod mene kao direktora. Posljednji slučaj za koji ja znam desio se u petom razredu kada su djetetu razbili naočare i taj slučaj smo rješavali u saradnji sa roditeljima“, istakao je Pajica Bašić.

Dodao je da je OŠ „Sonja Marinković“ velika škola i da ima 800 učenika i da se događanja prate na dnevnom nivou i ponovio da djeca u početku nisu bila svjesna da je riječ o nasilju i da su mislila da je to igra.

„Zaista želimo našem učeniku što brži oporavak. To je želja svih nas, nastavnika, u ovoj školi“, rekao je Bašić.

Govoreći o mehanizmima rješavanja vršnjačkog nasilja, Bašić je rekao da se škola pridržava protokola koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i da je riječ o prvom slučaju trećeg nivoa nasilja u posljednjih osam, devet godina u toj školi i da se slučaju prilazi krajnje ozbiljno bez želje da se nešto zataškava.

„Ono što je naše, jeste da obrazujemo, da pričamo djeci, da pokušavamo da skrenemo pažnju da ovo sve danas, ovaj virtuelni svijet, ovo sve što oni gledaju nije prava realnost i da u životu može da izazove katastrofalne posljedice. Na nama je da radimo i to ćemo se truditi i raditi i dalje“, naveo je Bašić.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju