JESENJA POSLASTICA: SAVJETI ZA PRIPREMU KESTENJA I NJIHOVO BRZO ČIŠĆENJE

jesenja poslastica: savjeti za pripremu kestenja i njihovo brzo čišćenje

Ukoliko na kori vidite rupice, takve kestene ne kupujte.

Kestene možete pripremiti na više načina, zavisno od toga kako ih najradije jedete – pečene ili kuhane.

Ispecite ih na roštilju

Ovako pripremljeni kesteni su najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u šporetu, pa ih poslažite na aluminijumsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

Priprema u tavi

Bilo bi to dobro raditi u tavi s rupicama, ali ako ga nemate, poslužiće i klasičan. Najprije im zarežite koru u krst, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite.

Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

Odlični su i u šporetu

Kod pripreme u šporetu kestene prerežite, potom ih poklopite vodom. Šporet neka bude zagrijan na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh s rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta.

Možete ih i skuhati klasično

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji, maroni, do sat vremena.

Ili u mikrovalnoj

Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrotalasnu na oko dva minuta, zavisno od toga koliko su veliki. Ako nakon dva minuta nisu gotovi, produžite kuvanje na još minut pa provjerite.

Trik za lakše guljenje

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to mikrovalna.

Plodovi se prerežu kao kod pečenja u šporetu, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jedan minut.

(Direktno.rs/E. P.)

JESENJA POSLASTICA: SAVJETI ZA PRIPREMU KESTENJA I NJIHOVO BRZO ČIŠĆENJE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju