Javne Wi-Fi mreže – 8 koraka kako ih sigurno koristiti

Sigurnost pri korištenju javnih Wi-Fi mreža predstavlja važnu brigu za korisnike koji se povezuju na ove mreže u kafićima, hotelima, aerodromima i drugim javnim prostorima. Prvi korak u zaštiti vaših podataka je osiguravanje da se povezujete na pouzdanu Wi-Fi mrežu. Potražite naziv mreže koji je povezan s određenim poslovnim prostorom ili pružateljem usluga, a izbjegavajte povezivanje na mreže s generičkim ili sumnjivim nazivima. Osim toga, preporučljivo je koristiti mrežu koja zahtijeva lozinku ili autentifikaciju jer to pruža dodatni sloj sigurnosti.

Drugi važan aspekt sigurnosti je korištenje virtualne privatne mreže (VPN) prilikom povezivanja na javne Wi-Fi mreže. VPN uspostavlja šifriranu vezu između vašeg uređaja i interneta, čime se sprječava neovlašten pristup vašim podacima. VPN maskira vašu IP adresu i šifrira sve podatke koji se prenose između uređaja i interneta. Na taj način, čak i ako neko prisluškuje mrežni promet, neće biti u mogućnosti pristupiti vašim osjetljivim podacima.

Nadalje, važno je biti svjestan potencijalnih sigurnosnih prijetnji i pridržavati se određenih sigurnosnih praksi pri korištenju javnih Wi-Fi mreža. Izbjegavajte slanje ili primanje osjetljivih podataka, poput lozinki, financijskih informacija ili osobnih podataka, dok ste povezani na javnu Wi-Fi mrežu. Također, budite oprezni prilikom korištenja online bankovnih usluga ili pristupa e-pošti na javnim mjestima. Ažurirajte svoje uređaje redovito s najnovijim sigurnosnim zakrpama i koristite pouzdane sigurnosne softvere koji mogu otkriti i spriječiti potencijalne prijetnje. Praćenje svojih računa i aktivnosti na mreži također je važno kako biste primijetili neobične ili sumnjive aktivnosti koje bi mogle ukazivati na sigurnosni propust.

Javne Wi-Fi mreže pružaju nam praktičnost pristupa internetu dok smo u pokretu, ali istovremeno predstavljaju i sigurnosni rizik za naše osobne podatke. U ovom vodiču, naučit ćete kako sigurno koristiti javne Wi-Fi mreže na Androidu i zaštititi svoje podatke od neovlaštenog pristupa.

Kako sigurno koristiti javne Wi-Fi mreže

 1. Koristite pouzdane Wi-Fi mreže:
  • Prilikom povezivanja na javnu Wi-Fi mrežu, uvijek preferirajte one koje su pružene od strane pouzdanih izvora poput uglednih kafića, restorana ili hotela.
  • Izbjegavajte nepoznate i neoznačene mreže, kao i one koje zahtijevaju unaprijed definisanu lozinku koju je teško provjeriti.
 2. Koristite VPN (Virtual Private Network):
  • VPN je tehnologija koja omogućuje sigurnu i privatnu vezu na internet.
  • Preuzmite i instalirajte pouzdanu VPN aplikaciju iz Google Play Storea.
  • Aktivirajte VPN prije povezivanja na javnu Wi-Fi mrežu. VPN će šifrirati vaše podatke i osigurati da budu zaštićeni od neovlaštenog pristupa.
 3. Isključite automatsko povezivanje:
  • Onemogućite opciju automatskog povezivanja na Wi-Fi mreže na vašem Android uređaju.
  • Na taj način, spriječit ćete neželjeno povezivanje na javne mreže koje ste prethodno koristili.
 4. Koristite HTTPS protokol:
  • Prilikom pregledavanja web stranica ili obavljanja online transakcija, uvijek provjerite je li veza zaštićena HTTPS protokolom.
  • Aplikacije i web stranice koje koriste HTTPS osiguravaju šifriranu komunikaciju između vašeg uređaja i poslužitelja, čime se smanjuje rizik od hakiranja ili prisluškivanja.
 5. Isključite dijeljenje datoteka:
  • Provjerite postavke dijeljenja datoteka na vašem Android uređaju i isključite ih prilikom korištenja javne Wi-Fi mreže.
  • Time ćete spriječiti mogućnost neovlaštenog pristupa vašim datotekama i podacima.
 6. Ažurirajte svoj Android sistem i aplikacije:
  • Redovito provjeravajte i instalirajte ažuriranja za Android operativni sistem i aplikacije na vašem uređaju.
  • Ažuriranja često sadrže sigurnosne zakrpe koje otklanjaju poznate sigurnosne propuste.
 7. Koristite sigurnosne aplikacije:
  • Instalirajte i koristite pouzdane sigurnosne aplikacije poput antivirusnih programa ili aplikacija za upravljanje sigurnošću kako biste dodatno zaštitili svoj Android uređaj od zlonamjernog softvera i napada.
 8. Budite oprezni pri unosu osjetljivih podataka:
  • Izbjegavajte unos osjetljivih podataka poput lozinki, bankovnih informacija ili osobnih podataka dok ste povezani na javnu Wi-Fi mrežu.
  • Ako je moguće, pričekajte da se povežete na sigurnu i pouzdanu mrežu kako biste obavili takve radnje.

Sigurnost je ključna prilikom korištenja javnih Wi-Fi mreža na Android uređaju. Slijedite ove korake i pravila kako biste zaštitili svoje podatke i osigurali sigurno i bezbrižno surfanje na internetu, bez obzira na to gdje se nalazili.

www.itrevolucija.com

drugi upravo čitaju