“Ja sam jako protiv SDA, glavne političke stranke, tako da oni znaju da nisam njihova. Od političara nisam dobila ni cvijeće”

“ja sam jako protiv sda, glavne političke stranke, tako da oni znaju da nisam njihova. od političara nisam dobila ni cvijeće”

Prije četiri dana premijerno je prikazana nova epizoda hit HBO serije The Last of Us.

Riječ je o šestoj epizodi, posebnoj za nas jer ju je režirala bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić.

Za epizodu je na IMDb već glasalo skoro četiri hiljade ljudi, a ocjena je izrazito visoka – 9.4!

Stigle su i prve reakcije fanova, koji poručuju da je riječ o još jednoj sjajnoj epizodi serije koja je snimljena po jednoj od najboljoj video igri svih vremena. Većina je saglasna da je muzika (soundtrack) za ovu epizodu možda najbolja do sada. 

“Još jedna nevjerojatna epizoda, ostavila me bez riječi na kraju.”

“Predivno, odlično i srceparajuće.”

“Super epizoda! Impresioniran sam kako su uspjeli toliko toga iz igre ubaciti u jednu epizodu.”

“Kakva je*ena epizoda, toliko sam plakao”, komentira neko, na šta mu drugi odgovara: “Najbolja, najbolja, wow! Ova epizoda je ono što mi je trebalo. Toliko sam opsjednut ovim – nisam mislio da će biti ovako ali sada…Sjajno!”

“Ovaj dio mog života, ovaj mali dio, ovo se zove sreća.”

Zastrašujuća “zombi gljiva” iz serije ‘The Last of Us’ zaista postoji – da li može zaraziti ljude?

“Najbolja epizoda do sada.”

Ovo su samo neki od komentara na jednoj, zvaničnoj Facebook stranici serije.

Bez da spoilamo, istaknimo samo da je u ovoj epizodi pojašnjen jedan važan segment iz video igre, a, kako se čini, na trenutak smo vidjeli i jedan jako, jako važan lik iz drugog dijela video igre! Ukratko, riječ je o još jednoj poslastici za sve one koji su uživali u video igri.

Epizodu možete već pogledati na HBO MAX, na HBO OD još uvijek nije stigla; ukoliko imate opciju, možete “vratiti program unazad”, na prvom HBO kanalu i pregledati premijeru koja je emitirana u 3 sata jutros, a sljedeće prikazivanje epizode bit će u 20h večeras na ovom kanalu.

Priznala da se rasplakala

Govoreći u nedavnom intervjuu za Variety, Žbanić je govorila o svom prvom televizijskom rediteljskom debiju i o tome kako su snimljeni pojedini ključni trenuci u epizodi. Tvrdi da je i iza kamera bilo veoma emotivno.

Jedna od scena u epizodi, koja je rasplakala bh. rediteljicu bila je ona između glumice Belle Ramsay i glumca Pedra Pascala, gdje su nenamjerno priznali svoje prave osjećaje jedno prema drugom.

“Ponekad bih plakala iza kamere, jer su bili tako iskreni i lijepi. Ovaj odnos je tako dirljiv. Jako mi se sviđa što se mijenja od početka do kraja. To je samo jedna epizoda, ali ima toliko promjena u njihovom odnosu, što je stvarno sjajno”, izjavila je Jasmila Žbanić.

Najbolja rediteljica

Jasmila Žbanić je proglašena najboljom rediteljicom, a njen film “Quo Vadis, Aida?” najboljim filmom na dodjelu nagrada Evropske filmske akademije krajem 2021.

Nakon toga u intervju koji je dala za New York Times govorila je u uspjehu filma “Quo Vadis, Aida?”, ali i o neminovnom prožimanju politike i filmske industrije na Balkanu i u BiH.

New York Times naglašava kako se Žbanić godinama držala na distanci od politike u BiH kojom dominiraju muškarci, ali i onog dijela kojim dominira Stranke demokratske akcije (SDA).

Naglašava se da SDA, baš kao i stranke koje predstavljaju Srbe, osvaja glasove izazivajući animozitet među narodima.

“Ja sam jako protiv SDA, glavne političke stranke, tako da oni znaju da nisam njihova”, pojašnjava Žbanić i naglašava kako glumce ne bira na osnovu nacionalnosti.

“Ne biram glumce na osnovu nacionalnosti već zato što su najbolji“, ističe rediteljica.

Tokom razgovora, Žbanić se osvrnula i na prožimanje politike i filmske industrije u Bosni i Hercegovini, što se možda najbolje definira kroz lik i djelo Emira Kusturice koji je tokom devedesetih godina prigrlio srpski nacionalizam.

“Žbanić je rekla da prezire politiku Kusturice koji je blizak Miloradu Dodiku, ali da ipak poštuje njegov talent. Ističe kako bi trebalo cijeniti profesionalce bez obzira na ideologiju koju imaju”, zaključila je Žbanić.

Na kraju, New York Times se osvrnuo i na ranije uspjehe Jasmile Žbanić, a naročito na film “Grbavica”.

“Film ‘Grbavica’ je pomogao da se izvrši pritisak na političare u BiH da promijene zakon kako bi se zanemarenim žrtvama ratnog silovanja dale iste naknade kao i bivšim vojnicima. Ona to smatra jednim od svojih najvećih dostignuća”, navodi New York Times.

“Istina je uvijek dobra iako je bolna. Čak iako boli, ona pokreće stvari naprijed”, poručila je bh. rediteljka Jasmila Žbanić.

source/press

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju