IZBOR NAJBOLJEG FUDBALERA U EVROPI 25. AUGUSTA

UEFA će tako 12. put organizovati izbor za najboljeg igrača na evropskom tlu, a bit će biran i najbolji fudbalski trener Starog kontinenta za minulu sezonu.

  • Bez predstavnika Rusije u žiriju –

Pobjednicima će biti uručene nagrade u Istanbulu 25. avgusta na svečanosti prilikom žrijeba grupne faze UEFA-ine Lige prvaka za narednu sezonu.

”Žiri se sastoji od 32 trenera klubova grupne faze UEFA-ine Lige prvaka u prošloj sezoni, kao i po 48 trenera klubova grupne faze Evropa i Konferencijske lige te 54 renomirana sportska novinara koji predstavljaju svaku od članica UEFA-e (osim Rusije)”, istakli su iz UFEA-e, a pravila izbora nalažu:

”Igrači i treneri se moraju ocjenjivati ​​na osnovu njihovog učinka od 1. septembra 2021. do datuma glasanja u svim fudbalskim takmičenjima, odnosno svim takmičenjima klubova i svim takmičenjima reprezentacije (uključujući, gdje je relevantno, FIFA Svjetsko prvenstvo). Članovi žirija treba da uzmu u obzir sljedeće kriterije prilikom glasanja: odlučne akcije tokom utakmica, taktička zrelost i efikasnost, kreativnost i inspiracija, izuzetan nivo vještina, pozitivan stav i fair-play.”

Jorginho najbolji prošle godine –

U prošloj godini najbolji fudbaler u Evropi u izboru UEFA-e bio je Jorginho, koji je sa engleskim Chelseajem osvojio UEFA-inu Ligu prvaka, ali i postao prvak Evrope sa reprezentacijom Italije. Najbolji trener bio je Thomas Tuchel (Chelsea).

Prethodno, UEFA-in trofej namijenjen najboljem fudbaleru u Evrope osvajali su: Robert Lewandowski (2020. godine – Bayern/Poljska), Virgil van Dijk (2019. – Liverpool/Nizozemska), Luka Modrić (2018. – Real Madrid/Hrvatska), Cristiano Ronaldo (2017. – Real Madrid/Portugal), Cristiano Ronaldo (2016. – Real Madrid/Portugal), Lionel Messi (2015. – Barcelona/Argentina), Cristiano Ronaldo (2014. – Real Madrid/Portugal), Franck Ribery (2013. – Bayern/Francuska), Andres Iniesta (2012. – Barcelona/Španija) i Lionel Messi (2011. – Barcelona/Argentina).

hayat.ba

drugi upravo čitaju