Kore:
2 jaja
700 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
200 ml kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Fil:
600 g očišćenih višanja
200 g šećera
50 g gustina
150 ml soka od oceđenih višanja
Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom, dodati prašak za pecivo i jaja. Sjediniti i dodati pola mjere brašna, pa umutiti. Dodati ostatak brašna i umijesiti meko tijesto. Zaviti ga u kesu i staviti jedan sat u frižider.
Fil: Višnje iscijediti i soku dodati vodu da bude 500 ml tečnosti. U šerpu staviti višnje, pola tečnosti i šećer te staviti da provri. U ostatak tečnosti umiješati gustin. Kada provri kuvati nekoliko minuta, pa dodati gustin i miješati dok se ne zgusne.
Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela, da jedan bude malo veći. Razvući veće tijesto oklagijom da bude veličine pleha, a višak zalijepiti na ivice pleha. Sipati fil. Razvući drugo tijesto u koru i staviti preko fila. Ivice malo zatvoriti pa izbušiti višljuškom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Pita je gotova kada porumeni. Ohlađenu pitu po želji posuti prah šećerom.