back to top

IZ BAKINOG KUVARA, KORE MEKANE KAO PAMUK Pita sa višnjama, savršen kolač da se prodica zasladi za vikend

Kore:

2 jaja

700 g brašna

250 g margarina

200 g šećera

200 ml kisele pavlake

1 prašak za pecivo

Fil:

600 g očišćenih višanja

200 g šećera

50 g gustina

150 ml soka od oceđenih višanja

Priprema:

Umutiti margarin sa šećerom, dodati prašak za pecivo i jaja. Sjediniti i dodati pola mjere brašna, pa umutiti. Dodati ostatak brašna i umijesiti meko tijesto. Zaviti ga u kesu i staviti jedan sat u frižider.

Fil: Višnje iscijediti i soku dodati vodu da bude 500 ml tečnosti. U šerpu staviti višnje, pola tečnosti i šećer te staviti da provri. U ostatak tečnosti umiješati gustin. Kada provri kuvati nekoliko minuta, pa dodati gustin i miješati dok se ne zgusne.

Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela, da jedan bude malo veći. Razvući veće tijesto oklagijom da bude veličine pleha, a višak zalijepiti na ivice pleha. Sipati fil. Razvući drugo tijesto u koru i staviti preko fila. Ivice malo zatvoriti pa izbušiti višljuškom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Pita je gotova kada porumeni. Ohlađenu pitu po želji posuti prah šećerom.

aloonline.ba

drugi upravo čitaju