Ivana “plače od sreće”: Bivši suprug mi mora platiti 204.000 eura za 25 godina kućanskih poslova

Sutkinja je izračunala minimalnu mjesečnu plaću profesionalne spremačice za četvrt stoljeća koliko je par bio u braku

Španski sud naložio je poduzetniku da svojoj bivšoj supruzi isplati 204 hiljade eura kao kompenzaciju za 25 godina neplaćenih kućanskih poslova. Prema presudi objavljenoj u Malagi u utorak, osim kompenzacije, bivšoj supruzi Ivani Moral (48) mora plaćati 500 eura mirovine mjesečno te 400 i 600 eura svojim dvjema kćerima, prenosi iNews.

U rekordnoj brakorazvodnoj parnici, sutkinja Laura Ruiz Alaminos do brojke od 204 hiljade eura došla je tako da je izračunala minimalnu mjesečnu plaću profesionalne spremačice za četvrt stoljeća koliko je par bio u braku.

– Jasno je da se radi o slučaju zlostavljanja i prekida svih mojih primanja nakon razvoda braka. Nakon razvoda, moje kćeri i ja ostale smo bez svega. Godinama sam ulagala svoje vrijeme, energiju i ljubav u obitelj, suprugu sam bila potpora u poslu, a djeci i majka i otac. Nikad nisam imala pravo na vlastite financije, sve je bilo na suprugovo ime, rekla je Moral.

Par se vjenčao 1995. godine, ali je 2020. Moral zatražila razvod. Tokom braka, njen suprug sagradio je uspješan posao s teretanama koji mu je omogućio kupnju Porsche Cayennea, Range Rovera 4×4, BMW motora i farme maslinovog ulja od 70 hektara, koja je procijenjena na 4 miliona eura.

Kad je njegova starija kći navršila 16 godina, odbio joj je platiti nastavak školovanja zbog čega je morala početi raditi da bi si platila studij. Moral je potpisala predbračni ugovor kojim si je njen suprug osigurao zadržavanje stečenog bogatstva i podjelu zajedničke imovine. Nakon zatraženog razvoda, dobila je pola kuće i ništa više od toga.

– Ova presuda predstavlja rad svih žena u sjeni koje predstavljaju potporu u osobnom, bračnom i porodičnom životu tokom niza godina da bi suprug mogao razviti svoju profesionalnu karijeru i porast bogatstva. Da bi mogao graditi svoju karijeru, ona je ostala kod kuće čuvati djecu, a kasnije joj niko nije pomogao, rekla je advokatica Marta Fuentes.

Moral se nada da će njen slučaj inspirirati druge žene. Bivši muž nije joj ponudio novac, već je jednostavno htio podijeliti njihov dom i imovinu. Očekuje se da će podnijeti žalbu na presudu.

oslobođenje/press

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju