Istraga traje: Bomba u dvorištu škole uznemirila Mostarce

Tijekom jučerašnjeg dana provodile su se radnje do uklanjanja bombe koja je rano jučer pronađena na igralištu iza Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru. 

Bombu je na platou, na igralištu iza škole pronašao domar, te pozvao policiju koja je okružila i zaštitila mjesto događanja kako učenici ne bi došli do nje. Pozvani su inspektori i Civilna zaštita, a nakon provedene istrage utvrdit će se o kakvoj se napravi radi i kako je tu dospjela.

Bez panike

Na terenu je jučer bio i službenik za KDZ pregled, a policija je od jutarnjih sati sprječavala učenike i djelatnike škole za  ulazak u krug ove obrazovne ustanove.

– Ne znam da li je bomba ostavljena tu ili možda bačena? Košljica je bila odvojena od kućišta. Stručnjaci će provjeriti o čemu je riječ, rekao je po našemu dolasku na lice mjesta domar Miroslav Marić.

istraga traje: bomba u dvorištu škole uznemirila mostarce
Istraga traje: Bomba u dvorištu škole uznemirila Mostarce

Nedugo poslije pojavila se ekipa Civilne zaštite, pa su dileme otklonjene.

– Bomba je bačena i nije eksplodirala i po našim naputcima i procedurama trebali smo to na licu mjesta uništiti, što smo i uradili, rekao je deminer Federalne uprave civilne zaštite iz tima A, Ivica Novak.

Marić nam je kazao kako bez obzira na realnu opasnost nije primjetio uznemirenost djelatnika, niti djece, koja su vraćena kućama po dolasku na nastavu.

– To što smo morali otkazati radni dan za djecu u prvoj smjeni nije svojstveno našoj školi, ali s obzirom na ono što se dešava u Europi, svijetu, u eminentnim sudnicama, onda ništa ne iznenađuje. Ovdje nije bilo dojava. Iza mojih leđa je utvrđeno činjenično stanje. Postoje stručnjaci koji trebaju da utvrde ko je odgovoran za sve. Važno je da prilikom uklanjanja nikome ništa ne bude. Taman da je i riječ o šali, apeliram na ljude da ovo ne rade. Ovo je jedna od najstarijih škola u Hercegovini, ali otkako sam tu ne sjećam se nečega sličnog. Nije se moralo intervenirati na način kao danas, rekao je Marić.

Riječ je inače o bombi koja je proizvedena za neutraliziranje žive sile. Ona prema Novakovim riječima može ubiti čovjeka, jer ima 3.000 kuglica po tri milimetra unutra. 

istraga traje: bomba u dvorištu škole uznemirila mostarce
Istraga traje: Bomba u dvorištu škole uznemirila Mostarce

– Naprimjer, u krugu od 10 do 15 metara ako kuglica pogodi čovjeka dogodi se da ga ubije. Ima 35 grama plastičnog eksploziva unutra, rekao je Novak.

Slučaj iz Rodoča

Nastava u ovoj srednjoj školi jučer je bila odgođena. Prva smjena nije održana, a druga je održala nastavu redovito. 

Posljednjih godina u Mostaru nisu zabilježeni incidenti slični jučerašnjem. Istina, prije dvije godine na jugu grada pronađena je avio bomba, ostatak iz Drugog svjetskog rata.

Prilikom iskopavanja i transporta mjere sigurnosti bile su na visokom nivou, a iz Federalne uprave Civilne zaštite tada su kazali kako imaju veliko iskustvo s bombama ove vrste, te da je na ovom području dosad pronađeno ukupno 18 takvih projektila. U to smo se uvjerili i jučer.

H. Ž.

The post Istraga traje: Bomba u dvorištu škole uznemirila Mostarce appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju