ISTINA ILI BABINE GATKE: Da li stvarno izmet u snu na javi donosi nafaku, ima li dobitka ako razbijete staklo?

Nevjerovatno je kako su se neki simboli i vjerovanja ustalili u gotovo cijelom svijetu, te većina ljudi širom svijeta smatra kako ove stvari donose sreću.

Djetelina s četiri lista

Ako pronađete djetelinu s četiri lista vjeruje se kako će vam to donijeti sreću. Djetelina s 4 lista smatra se sretnom, jer je baš kao i sreću teško pronaći.

Naučnici su proučavali učestalost djetelina s 4 lista, te su došli do zaključka kako se ona pojavljuje na tek na oko 5.000 djetelina s 3 lista.

Djetelinu s 5 listova još je teže pronaći i ona se pojavljuje na svakih 25.000 djetelina s 3 lista, a djetelina sa 6 listova je prava rijetkost, navodno se pojavljuje na svakih 300.000.

Priča o sreći dolazi iz legende kako je Eva iz raja ponijela tek jednu djetelinu s 4 lista kao suvenir i uspomenu na raj.

Ustati se ujutro na desnu nogu

Neki po tome biraju stranu kreveta na kojoj spavaju, jer se vjeruje da ćete stvari obavljati kako treba ustanete li na desnu nogu ujutro. Mnogi stručnjaci pri uputama kako probuditi tijelo za najbolji osjećaj sugerišu kako bi se trebalo buditi, odnosno silaziti s kreveta u desnom smjeru, tako da desna noga prva takne tlo.

Navodno se u tijelu tokom noći akumulira mnogo energije, a da bi se ona aktivirala i potaknuo uravnotežen protok u tijelu trebate se okrenuti na desno i desnom nogom taknuti tlo prilikom ustajanja iz kreveta.

Sanjati izmet

U mnogim situacijama se vjeruje kako izmet donosi sreću, pa ako sanjate feces, stanete li u izmet ili vas obilježi golub, očekujte kako će stvari krenuti na bolje. Ovo uvjerenje vjerovatno dolazi iz simboličnog olakšanja koje vršenje nužde donosi, pa se ta simbolika prenosi na lagodniji život i više sreće u narednom razdoblju.

Čišćenje ulaznih vrata

U mnogim zemljama smatra se kako sreća ulazi na glavna vrata, te što su ulaz i vrata uredniji i bogatiji, to ćete više sreće u kući imati.

Prema Feng Shuiu prva stvar na koju trebate obratiti pažnju u vašem domu su ulazna vrata. Ulazna vrata trebaju biti čvrsta, kvalitetna i uredna kako bi mogla pozdraviti pozitivnu energiju. Zbog toga se smatra kako će čišćenje ulaznih vrata potaknuti protok pozitivne energije i donijeti sreću u dom.

Predsoblja su u većini domova najneurednija mjesta, s mnogo stvari koje samo spustimo i tu ostaju dugo prije razvrstavanja. Međutim, čišćenje ulaznih vrata, slaganje stvari u predsoblju trebalo bi biti svakodnevna rutina ako želite omogućiti slobodan protok pozitivne energije.

Razbiti bocu, čašu ili tanjir

U mnogim kulturama se smatra ako slučajno razbijete bocu, tanjir ili čašu da vam to donosi dobitak. Na početku se ovo vjerovanje odnosilo na staklene predmete, a kasnije se vjerovanje proširilo i na porculan.

Prema nekim tradicionalnim uvjerenjima razbijanje stakla donosi sreću, pa tako često na svadbama mladenci znaju razbiti čaše od šampanjca nakon što nazdrave kako bi im to donijelo sreću u braku.

Također, smatra se da slučajno razbijanje stakla označava udaljavanje “zlih sila”, te na taj način signalizira kako je sretno razdoblje pred osobom koja je razbila čašu ili bocu.

S druge strane razbiti ogledalo, iako je ono u svojoj suštini staklo, smatra se negativnim signalom. Međutim, ta pretpostavka pomalo je izvučena iz konteksta i koristi se za zastrašivanje djece da budu pažljivija prema ogledalu koje je svojevremeno bilo vrlo skupa i luksuzna stvar u kući.

Mit o sedam godina nesreće osobe koja razbije ogledalo dolazi od starih Rimljana koji su vjerovali da svakih sedam godina sve dolazi na svoje mjesto, te da se svaki slomljeni djelić života nakon sedam godina vraća na svoje mjesto i obnavlja u potpunosti. Razbijeno ogledalo više govori o tome da će vas bez obzira u kakvoj se nevolji našli nakon 7 godina poslužiti sreća i da će sve biti obnovljeno, nego da razbijanje samo po sebi donosi nesreću.

ISTINA ILI BABINE GATKE: Da li stvarno izmet u snu na javi donosi nafaku, ima li dobitka ako razbijete staklo? Express.

express.ba

drugi upravo čitaju