INSPEKCIJA: ŠKOLA U KOJOJ JE POVRIJEĐEN UČENIK PREKRŠILA PRAVA

Kazao je da informacije koje je direktorica škole slala gradskom Odjelu za društvene djelatnosti i medijima nisu bile tačne

  • Nalaz je jasan, propisani su rokovi ko šta treba odraditi i ko je za što odgovoran – rekao je Mandić.

Mandić je naglasio da je komunikacija direktorice prema medijima bila samoinicijativna, odnosno da ni u jednom trenutku Grad nije bio obaviješten da će direktorica slati poruke preko medija pa “ona sama mora objasniti zašto je komunicirala netačne informacije”.

Rješenjem inspekcije Ministarstva utvrđeni su propusti OŠ Grabrik, ali ono nije dostavljeno medijima uz obrazloženje da je postupak nadzora tajan. Ipak, roditelji su dostavili nalaz nekim medijima i vijećnicima pa je potvrđeno da nije tačan istup direktorice Darije Begedin, koja je tvrdila da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

inspekcija: škola u kojoj je povrijeđen učenik prekršila prava
OŠ Grabrik

Problem je na aktuelnom satu aktualizirao opozicioni vijećnik Dimitrije Birač (Nova ljevica), koji je ustvrdio da, prema nalazu Prosvjetne inspekcije, OŠ Grabrik u slučaju kada je jedan učenik povrijedio drugog nije postupila po zaštiti prava učenika jer nije prijavila kršenje djetetovih prava policiji, Ministarstvu obrazovanja, timu školske medicine i Centru za socijalnu skrb.

Karlovačka policija potvrdila je Hini da su u školi obavljeni pregledi i da je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu poslan poseban Izvještaj o utvrđenim činjenicama vezanima za povređivanje maloljetnog učenika na školskom igralištu.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju