26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Inflacija u BiH najveća u regionu: Najviše novca dajemo na hranu i prijevoz

inflacija u bih najveća u regionu: najviše novca dajemo na hranu i prijevoz

Rat na istoku Evrope neminovno je doveo do ekonomske krize u cijelom svijetu. Toga nije pošteđena ni Bosna i Hercegovina. Ne samo da nije pošteđena, nego ima ubjedljivo najveću inflaciju u regionu.

Nedavno je Agencija za statistiku u BiH objavila da je inflacija u našoj državi u maju dostigla 14,4 posto što je naš historijski rekord. Najviše je poskupio prijevoz (30,3 posto) i hrana (22,7) posto.

I u državama regiona, hrana i energenti su uzrokovali najviše problema građanima. U svijetu su upravo to dva glavna faktora inflacije trenutno.

Prema podacima državnih agencija zemalja u regionu, stopa inflacije je u svakoj, osim u Sloveniji (8,1posto), veća od 10 posto. U Crnoj Gori je inflacija 11,7 posto. U Hrvatskoj iznosi 10,8, u Srbiji 10,4. Situacija nije dobra ni na Kosovu gdje je inflacija 12,5 posto, dok je u Sjevernoj Makedoniji 11,9 posto.

inflacija u bih najveća u regionu: najviše novca dajemo na hranu i prijevoz
Inflacija u BiH najveća u regionu: Najviše novca dajemo na hranu i prijevoz
-

Mnogo je razloga za to što je situacija najgora u BiH, a jedan od njih je zasigurno i nerad bh. vlasti. Državna vlast u BiH je jedina koja nije uradila ništa na ograničavanju cijena i olakšavanju situacije građanima. U Hrvatskoj i Srbiji reagovano je na način da se ograniče cijene nafte, a u Crnoj Gori su smanjili cijenu hljeba.

U BiH postoje inicijative za ukidanje akciza na gorivo, međutim to nije zaživjelo u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao ni ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice. Da su parlamentarci imali volju da usvoje ta dva zakona, sigurno je da bi trenutna situacija bila mnogo bolja.

Osim toga, BiH u velikoj mjeri ovisi o uvozu pa je to još jedan razlog najveće inflacije. Sve energente, koji su glavni faktor poskupljenja u svijetu, uvozimo potpuno, a za neke kao što je plin nemamo ni mogućnost skladištenja. Također je domaća proizvodnja hrane segment na kojem moraju poraditi entitetska ministarstva.

  Milanović: Ishod oktobarskih izbora neće biti dobar za BiH, Hrvatsku i NATO, Izborni zakon se mora promijeniti

Poređenja radi, u eurozoni najveću stopu inflacije ima Estonija (22 posto), u svijetu je to Turska sa preko 70 posto, a što je razumljivo s obzirom na probleme koje su i ranije imali. U Rusiji je relativno dobra situacija uprkos sankcijama i ratu pa je kod njih inflacija 17,1 posto. Najniža inflacija u svijetu je u Kini koja bilježi porast životnih troškova za tek 2,1 posto.

Prognoze ekonomista za naredni period nisu dobre. Pitanje je koliko će potrajati invazija na Ukrajinu, a sve i da ne potraje, dalji rast cijena je neminovan bar do kraja ove godine.

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa