IN MEMORIAM: Preminuo bivši odbojkaški reprezentativac

Petar Stanišić, bivši odbojkaš, reprezentativac, odbojkaški trener, novinar, aforističar i glumac, preminuo je u 88. godini u Beogradu.

Petar Stanišić rođen je na Baniji, u selu Mala Gradusa, u općini Sisak.

Karijeru je započeo u OK Zanatalija 1952. godine, a godinu dana kasnije klub je promijenio ime u OK Jugoslavija.

Kao igrač i kapetan OK Jugoslavija osvojio je četiri uzastopna naslova prvaka Jugoslavije (1958.-1961.) i tri naslova pobjednika Kupa Jugoslavije (1959., 1961. i 1962.), a potom je s Partizanom osvojio Kup Jugoslavije 1964. i naslov 1967. godine.

Bio je kapetan jugoslavenske reprezentacije za koju je nastupio 16 puta te kapetan reprezentacije koja je na Prvim sveučilišnim igrama 1959. u Torinu zauzela peto mjesto.

Petar Stanišić je kao trener Partizana osvojio 2. mjesto u Kupu CEV 1985. Bio je i trener VGSK-a iz Velikog Gradišta (4 sezone), Obilića (10 godina), “Beogradskih Elektrana” (3 godine), beogradskog Poštara ( 1 sezona) i Mačevi iz Šapca (1 sezona).

Petar Stanišić bio je inicijator odluke o dodjeli državnih priznanja sportašima za osvojene medalje na Olimpijskim igrama, Svjetskim i Europskim prvenstvima.

Petar Stanišić dobitnik je “Zlatne plakete OSS”, zlatne plakete odbojkaškog saveza Beograda za više od 60 godina rada u odbojci i “Majske nagrade” SOFK Srbije 1980. godine, kao sportski radnik. , član Organizacionog odbora Olimpijskih igara školske omladine Srbije, Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Nagrada za životno delo Udruženja sportskih novinara Beograda i druga sportska priznanja.

Petar Stanišić je deset godina (1955.-1965.) bio glumac beogradskog Pozorišta mladih “Ivo Lola Ribar”.

Kao novinar radio je u listovima Mladost, Večernje novosti, Svet, Kekec, Naša Borba i odbojka, a aforizme je objavljivao u Ježu i Politici.

Petar Stanišić bit će sahranjen u petak, 28. listopada u 12 sati na Topčiderskom groblju u Beogradu.

Dženaza počinje u 11.30 sati.

FOTO: OSS

www.sportskacentrala.com

drugi upravo čitaju