IDEALNE ZA PRAZNIČNI PERIOD Savršene cimet rolnice koje asociraju na zimu i druženje sa porodicom

Uživajte u preukusnim slatkim zalogajima koji asociraju na kuću, zimu i porodična druženja za stolom. Ovaj put to upotpunite cimet rolnicama.

Tijesto:

– 130 ml toplog mlakog mlijeka

– 21 g svježeg kvasca (pola kockice)

– 1 kašika šećera, 500 g glatkog brašna

– prstohvat soli

– 1 kašičica praška za pecivo

– 180 g čvrstog jogurta

– 1 veće jaje

Nadjev:

– 100 g omekšalog maslaca

– 120 g smeđeg šećera, 2 kašike cimeta

Preliv:

– 120 g krem sira

– 100 g šećera u prahu

– 50 g omekšalog maslaca

– 1 vanilin šećer

Priprema:

Na samom početku važno je napomenuti da svi sastojci moraju biti sobne temperature.

U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac pomiješati i pustiti da se zapjeni, oko 10 minuta.

U veliku zdjelu staviti sve suve sastojke, dodati zapjenjen kvasac, jaje i jogurt te umijesiti tijesto.

Posudu s tijestom prekriti krpom i ostaviti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja staviti na papir za pečenje i razvaljati u oblik pravugaonika dimenzija cca 50 x 40 cm.

Po tijestu rasporediti smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta. Tijesto lagano zarolati u rolnicu.

Oštrim nožem rezati rolnice debljine oko 2,5 cm te svaku složiti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.

Rolnice ne lijepiti jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta.

Staviti peći u prethodno zagrijanu rernu na 175 stepeni oko 20 minuta.

Dok se tijesto peče pripremiti preliv.

Omekšalom maslacu dodati krem sir i šećer u prahu, sve dobro izmiješati da se dobije smjesa.

Tek izvađene rolnice iz rerne premazati pripremljenim prelivom.

Obavezno odmah mazati da se preliv sljubi s tijestom, navodi „Gloria“.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju