I HERCEGOVINA IMA SVOJ SLUČAJ ‘MEMIĆ’?Obitelj nastradalog Bilića traži pravdu

Piše: V.S.Herceg

Obustavljanje istrage od strane Tužiteljstva HNŽ-a protiv vozača-osumnjičenika za tešku prometnu nesreću iz 2017. godine u kojoj su poginule dvije osobe, a više njih ozlijeđeno, a navedeni upravljao vozilom dvostruko većom brzinom od dopuštene, bez vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola.

Iz Tužiteljstva navode kako, nakon šest godina istrage, nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni S.Dž. počinio kaznena djela za koje se tereti. S druge strane, obitelji stradalih čekaju pravdu i konačan sudski epilog prometne nesreće koja se dogodila na magistralnoj cesti M17 Jablanica-Mostar, traže podizanje optužnice protiv nesavjesnog vozača zbog obijesne vožnje.

Tragična prometna nesreća

Tog, tragičnog dana 14. svibnja 2017. godine u mjestu Sutina u blizini Mostara, oko 1.30 sati kod benzinske crpke Gazprom, dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovali vozač S. Dž. upravljajući vozilom Škoda Fabia i vozač Damir Bilić upravljajući Golfom. Bilić i njegov suvozač I.V. izgubili su život nakon što se škoda ‘zabila’ u golf.

Stravičnan sudar, u kojem su sudjelovala još dva vozila, izgledao je ovako: Škoda se kretala brzinom dvostruko od dopuštene magistralnom cestom M17 iz smjera sjevera prema jugu, a vozilo golf se uključivalo u promet ka jugu. Silina udara škode odbacuje golf na prometnu traku kojom se kretao mercedes smjerom od juga ka sjeveru i koje unatoč kočenju, prednjim dijelom udara u bočnu stranu golfa. S druge strane, škoda nakon udara u golf nekontrolirano produžuje naprijed i udara u parkirani Ford.

Ova prometna nesreća potresla je Hercegovinu, a Tužiteljstvo HNŽ po službenoj dužnosti pokrenulo je istragu, da bi nedavno, 3. ožujka 2023. i po treći put u ovom postupku, bila odbijena pritužba obitelji nastradalog Damira Bilića kao neutemeljena, a istraga protiv vozača S.DŽ. obustavljena.

U odluci o odbijanju pritužbi, Tužiteljstvo navodi kako neće provoditi istraga u svezi prometne nezgode jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičenik S. Dž. počinio teška kaznena djela koja su mu se stavljala na teret.

Međutim, obitelj nastradalog Damira Bilića ističe kako je Federalno Tužiteljstvo do sada u dva navrata ukidalo odluku o obustavi istrage Tužiteljstva HNŽ-a i to s jasnim uputama o nužnim radnjama koje se moraju poduzeti, ali na koje, kako navode, Tužiteljstvo HNŽ-a nije reagiralo te donosi gotovo istu odluku treći put i bez postupanja po uputama Federalnog Tužiteljstva.

S tim u svezi, obitelj podsjeća na važne činjenice:

-Obitelj smatra potrebnim napomenuti da je u konkretnom slučaju osumnjičeniku S. Dž. učesniku u ovoj nezgodi utvrđeno kako je imao 1,86 promila alkohola u urinu, da je vozio više od dvostruko veće brzine od dozvoljene, da uopće nije poduzimao dužnu radnju kočenja i to s udaljenosti od cca 100 metara razdaljine prije uočavanja vozila VW ispred sebe, da je prema izjavi jednog od svjedoka ove nezgode čak navodno u noćnom režimu vozio bez upaljenih svjetala, a na kraju i možda najbitnije, jest činjenica da je vozilom upravljao bez vozačke dozvole, koja mu je prethodno oduzeta od nadležnog MUP-a jer je imao dvije zabrane upravljanja motornim vozilom, pravni tim prenosi stajališta obitelji.

Obitelj od pravosuđa traži odgovore

Stoga, kako navode, obitelj stradalog smatra kako županijsko tužiteljstvo izvodi paušalne zaključke da “pet (ne)djela u stjecaju kod osumnjičenika ne predstavlja uzročnu vezu nastanka ove prometne nesreće u kojoj su izgubljena dva mlada života, a više osoba zadobilo teške i lakše tjelesne ozljede te, na koncu, velikom pričinjenom materijalnom štetom na četiri vozila koja su sudjelovala u nesreći.

Smatraju kako osumnjičenik S.Dž., zbog svega navedenog, ima kaznenu odgovornost te ne prihvaćaju mišljenje županijskog tužiteljstva da se radi samo o prekršajnoj odgovornosti. Ističu kako je stav Tužiteljstva neutemeljen te traže odgovore na svoja pitanja.

-Obitelj uporno traži odgovore na vrlo jednostavna pitanja: Bi li došlo do nesreće da osumnjičenik nije sjeo u vozilo zbog činjenice jer mu je oduzeta vozačka dozvola zbog dvije zabrane upravljanja motornim vozilima? Bi li do nesreće došlo da se vozač S. Dž. kretao dozvoljenom brzinom od 40 km/h? Bi li do ove nezgode došlo da vozač S. Dž. nije imao utvrđenu koncentraciju alkohola u organizmu? Bi do nesreće došlo da je vozač S. Dž. vršio dužnu radnju kočenja? Bi li posljedice bile iste? Obitelj smatra da su odgovori na prethodna pitanja vrlo jednostavni, a jedno je potpuno sigurno – ne bi bilo smrtnih posljedica i dva izgubljena života!, navode.

Obitelj nastrtadalog Damira Bilića iskreno se nada i očekuje pravdu nakon gotovo 6 godina, ukazujući na situaciju u kojoj, kako ističu, Tužiteljstvo odbija provesti dodatne materijalne dokaze kao i objektivno kombinirano prometno-strojarsko vještačenje i rekonstrukciju ove prometne nezgode.

-Potpuno jasno i nedvojbeno se može zaključiti kako je prometnu nezgodu u kojoj su izgubljena dva mlada života i gdje su nastale teške i lake tjelesne povrede ostalih sudionika nezgode s velikom materijalnom štetom, prouzročila obijesna vožnja vozača S. Dž. i njegovog protuzakonitog i nedozvoljenog načina upravljanja vozilom u teško alkoholiziranom stanju bez vozačke dozvole, zaključuju iz odvjetničkog tima obitelji Bilić.

Inzistiraju na, kako ističu, “ispravnom i potpunom utvrđivanju činjenica i svih okolnosti nesreće kao i otvaranje istrage i podizanje optužnice protiv vozača S. Dž. kao osumnjičenog”. Pravni epilog ovog slučaja još se ne nazire.

The post I HERCEGOVINA IMA SVOJ SLUČAJ ‘MEMIĆ’?Obitelj nastradalog Bilića traži pravdu appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju