-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

I dalje šaljete SMS-ove? Prvi je poslan prije 30 godina

U usporedbi s usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsAppa, Messengera i Telegrama, čini se da je komuniciranje SMS porukama nakon 30 godina na zalazu, ali ono ipak nije nestalo s naših mobitela.

Prvi SMS u historiji, koji je prenio operator Vodafone 3. decembra 1992., primio je zaposlenik te kompanije Richard Jarvis, a sastojala se od 15 znakova – “Merry Christmas” (Sretan Božić), podsjeća Hina.

SMS je svojom jednostavnošću unio revoluciju u komuniciranje. To je tehnologija europskog porijekla, podsjetio je za AFP Marc-Antoine Dupuis, sin francuskog inženjera Philippea Dupuisa kojeg se smatra jednim od izumitelja GSM-a, mobilne mreže 2G koja je omogućila uspon SMS-a potkraj 1990-ih.

Ograničene na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptičan jezik poput smješka od interpunkcijskih znakova, SMS poruke razmjenjuju se danas u neograničenom broju obogaćene fotografijama, video porukama i drugim multimedijalnim sadržajima.

“No tada je u Francuskoj jedna SMS poruka stajala jedan franak, rekao je Jean-Michel Huet”, telekomunikacijski stručnjak u konzultantskoj kompaniji BearingPoint.

To je kao da svaki tvit danas stoji 15 eurocenta. Iako su bile jako popularne na početku 2010-ih, osobito za čestitanje Nove godine, korištenje SMS poruka u stalnom je padu.

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj upućenih SMS poruka u zadnjih deset godina smanjio se četiri puta, po podacima Ofcoma, britanskog regulatora za telekome.

Uspon slanja poruka preko interneta

Glavni razlog za to je uspon društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram) i posebno aplikacija za slanje poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbjegavaju roaming koristeći se internetom, a uz to su mlade naraštaje osvojile inovacijama poput kreiranja grupa za razgovor i potvrda da je poruka pročitana.

U Aziji veliku popularnost imaju aplikacije WeChat (Kina), Line (Japan) i KakaoTalk (Južna Koreja).

U dobnoj skupini od 16 do 24 godina korištenje tih aplikacija poraslo je u godinu dana 53,73 posto, dok je korištenje SMS poruka palo za 29 posto, po istraživanju europskih regulatora elektroničkih komunikacija (BEREC) objavljenom 2021. godine.

SMS ipak nije još poražen u nekim dijelovima svijeta, poput Nigerije, najnapučenije države u Africi. Godine 2021. ondje je bilo poslano gotovo 10 milijardi SMS poruka, 15 posto više nego godinu dana prije, po izvješću Nigerijske komisije za komunikacije.


www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa