3 C
Sarajevo
Pet, 02, 23

Hrvatska uskoro u šengenskom području

Hrvatska uskoro u šengenskom području

Vijeće Evropske unije pokrenulo je danas postupak donošenja odluke o primanju Hrvatske u šengensko područje, zatraživši od Evropskog parlamenta mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku, doznaje se iz diplomatskih izvora. Procedura odlučivanja o ovom pitanju predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU zatraži mišljenje Evropskog parlamenta.

To mišljenje za Vijeće nije obavezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići, javlja Hina.

Odluka o pokretanju postupka donesena je danas na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica EU.

Nacrt odluke o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj poslan je u Evropski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli.

– Zadovoljstvo mi je izvijestiti vas da je Vijeće 29. juna 2022. odlučilo konzultirati Evropski parlament o nacrtu odluke Vijeća o punoj provedbi šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj. Vijeće bi bilo zahvalno ako bi Evropski parlament mogao što prije dostaviti mišljenje – kaže se u pismu u koje je Hina imala uvid.

Nakon što nacrt odluke stigne u Parlament, nadležni odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove imenovat će izvjestitelja, koji će biti zadužen za izradu prijedloga mišljenja, o kojem će se najprije raspravljati na Odboru.

Nakon što Odbor usvoji mišljenje, upućuje ga na daljnje usvajanje, na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta. Očekuje se da će Parlament izglasati konačno mišljenje na jednoj od dvije plenarne sjednice koje su predviđene u oktobru. Time se stiču uvjeti da Vijeće donese konačnu odluku za koju je potreban konsenzus 22 članice šengenskog prostora, koje su članice EU.

  Snapchat uskoro uvodi pretplatu

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa