Hodnik koji će na goste ostaviti dobar prvi utisak

Obično pričamo o uređenju stambenih prostorija gdje najviše provodimo vrijeme, ali rijetko razmišljamo o dizajnu mjesta koje je pasažnog karaktera. Ukoliko u domu imate dovoljno mjesta za odlaganje obuće i odjeće, od hodnika napravite zonu dobrodošlice, decentno i jednostavno uređen mali salon koji će na goste ostaviti dobar prvi utisak.

Dug i uzak hodnik

Ukoliko imate dug hodnik, idealno bi bilo da linearno postavite uramljene fotografije koje će hodnik učiniti znatno potpunijom prostorijom, te će obogatiti identitet često neprimjetne prostorije. U zavisnosti od afiniteta prema određenoj vrsti umjetnosti (fotografija, film, strip, pozorište, plakat) hodnik ćete učiniti zanimljivijim i sebi i drugima.Na primjer, uramljene postere identičnih dimenzija vama dragih filmskih ostvarenja okačite na duži zid hodnika u pravilnom, hronološkom rasporedu, značaju i uticaju filmova, ili jednostavno po svom ličnom izboru i osjećaju.

0208b727b8f610e16dbdbc964c74a01e

Ako vam je na raspolaganju samo manja površina zida hodnika, postere nešto manjih dimenzija pravilno rasporedite po zadanoj površini u nekoliko redova. Na mjesto postera uvijek mogu doći uramljene naslovne stranice magazina ili stripova. Izbor ovih postavki će odrediti sam stanar po ličnom izboru u zavisnosti od pola, interesovanja, pripadnosti određenim subkulturama i ostalih parametara. Naravno, najsigurniji izbor u stvaranju vaše male galerije bi bila probrana djela iz historije svjetske umjetnosti. Moj lični izbor bi bio ili djela De-Stijl pravca ili pak Pop-Arta.

Ogledalo

Nasuprot ulaznih vrata (ili nekog drugog pogodnog mjesta u zavisnosti od prostora) postavite zidno ogledalo. Ogledalo vam uvijek može promijeniti perspektivu prostorije u estetskom smislu, dok u funkcionalnom uvijek možete pri izlasku iz doma provjeriti svoj konačan izgled.

hallway-rug

Moj savjet je da ukoliko je prostor u minimalističkom stilu, treba ga obogatiti okvirom koji je suprotan tom stilu. Ukoliko vašim prostorom dominiraju elementi kao što su staklo, drvo, svedene, ravne linije, okvir zidnog ogledala trebalo bi da bude raskošan. Ukoliko ste od onih koji ne odobravaju totalni sukob stilova, ram možete obojiti u neku od boja koja se udaljava od tradicionalnih zlatnih, srebrnih i bakarnih nijansi. Optimalna dimenzija ogledala bi bila 160×70 cm.

4a7d57a590973c39_clx030111wellstraydog014.xxxlarge_2x

Druga opcija mogla bi biti skup manjih ogledala nepravilnih oblika, različitih tipova ramova, raznolike stilske pripadnosti koje možete instalirati asimetrično na zid. Ova postavka više je zasnovana na estetskom planu nego na funkcionalnom, ali višestruki odraz u ogledalima sigurno će dati notu neobičnosti u prostoru.

Rasteretite prostor

Ako imate mogućnosti, izbjegnite upotrebu ormara, cipelara i uopšte krupnih elemenata. Ako posjedujete neku drugu manju prostoriju, ostavu ili garderober, iskoristite taj prostor za držanje svoje obuće i stvari koje biste inače držali u hodniku. Na taj način ćete rasteretiti prostor hodnika, koji može mnogo doprinijeti cjelokupnom komforu vašeg doma.

agreeable-interior-room-design-with-white-narrow-hallway-furniture-and-wall-paint-color-ideas-also-dark-hardwood-floors

Na mjesto tih velikih, kabastih elemenata postavite neku od sljedećih opcija koja će samom estetikom izraziti dobrodošlicu. Neposredno pri ulaznim vratima postavite stilski stolić na kojem ćete držati vazu s cvijećem, nekoliko brojeva omiljenog magazina ili posudu u koju ćete ostavljati ključeve i ostale sitnice. Na taj način će vam iste biti uvijek nadohvat ruke.

photo (1)

Same dimenzije prostora reći će vam da li da pored stolića stavite još neki element kao što su stolica, tabure ili klupica. Treba izbjegavati da hodnik izgleda pretrpano. Ako je hodnik manjih dimenzija, radije se odlučite za jednu od varijanti, dok u slučaju veće kvadrature spojite sto s jednim ili više gorenavedenih elemenata. Ugao prostorije upotpunite većom vazom, koja vam u ljetnom periodu može služiti dekorativno kao vaza za cvijeće, a u jesenjim danima kao mjesto na koje ćete odlagati kišobrane.

12-004p11

Najzastupljeniji materijal za podove hodnika su pločice. Ali ukoliko u hodniku imate kombinovanu podnu podlogu ili dovoljno prostora, na pod postavite stazu s tradicionalnim dezenom. Dezen i tekstura će upotpuniti vaš hodnik i od njega napraviti prostoriju koju će svi zapamtiti.

www.dominfo.ba

drugi upravo čitaju