Historijski Street View popularnog Google Mapsa stiže i na mobitele

Street View funkcija aplikacije Google Maps dobila je nekoliko poboljšanja povodom obilježavanja 15. godišnjice postojanja.

Najveća novost je to što historijski Street View prikaz dolazi na uređaje s operativnim sisteima iOS i Android, a drugu predstavlja više prenosiva kamera za koju se u Googleu nadaju da će olakšati razvoj Street Viewa u budućnosti.

Od 2014. godine je putem Street Viewa bilo moguće vidjeti kako se neka lokacija mijenjala vremenom, ali je ta funkcija bila dostupna samo putam desktop verzije aplikacije Google Maps. Međutim, uskoro će istu mogućnosti imati i aplikacije namijenjene operativnim sistemima iOS i Android. Korisnici će funkciji pristupiti dodirom na bilo koju tačku na ekranu dok se koristi Street View mod, a nakon toga je potrebno izabrati “see more dates” za pristup historijskom izgledu lokacije. Iz Googlea tvrde da će na ovaj način biti omogućen “povratak” u 2007. godinu kada je pokrenut Street View. ali to važi samo za lokacije koje su bile dostupne u to vrijeme.

historijski street view popularnog google mapsa stiže i na mobitele
Historijski Street View popularnog Google Mapsa stiže i na mobitele

Google je najavio i novu prenosiviju kameru koja snima pod uglom do 360 stepeni. Trenutno kompanija koristi specijalne automobile i velike ruksake opremljene kamerom, no nova kamera sve mogućnosti kombinuje u jedan uređaj koji je težak manje od 6,8 kg.

Kamera je dizajnirana tako da olakša Googleu razvoj Street Viewa širom svijeta, a omogućit će i češće nadogradnje, za razliku od automobila opremljenih kamerama čiji je transport potrebno platiti. Google će moći novu kameru jednostavno postaviti na postojeće vozilo.

Dosad su podaci Street Viewa prikupljani korištenjem glomaznih kamera i njihovim fiksiranjem za gotovo sve, od motornih sanki do venecijanskih gondola.

Nove kamere će osigurati i bolji izgled panoramskih snimaka rezolucije 140 MP, ali ugrađenih LIDAR senzora neće biti. Ipak, kamera je dizajnirana da bude prilagoljiva tako da se senzori mogu dodati naknadno kada budu potrebni.

historijski street view popularnog google mapsa stiže i na mobitele
Historijski Street View popularnog Google Mapsa stiže i na mobitele

Street View je zaista korisna funkcija, koristi se za dodavanje novih biznisa u Google Maps, dodavanje informacija o radnom vremenu, pružanje informacija o ograničenjima brzine i slično.

Nova kamera će se početi koristiti naredne godine.

drugi upravo čitaju