HDZ poštuje pravo žene na izbor i zdravlje: Zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci Ustavnog suda

hdz poštuje pravo žene na izbor i zdravlje: zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci ustavnog suda

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako presuda američkog Vrhovnog suda, kojom je pitanje zakonitosti pobačaja prepušteno saveznim državama, a što je dovelo do velikih podjela, neće imati utjecaja na Hrvatsku jer bi zabrana prekida trudnoće bila protivna odluci Ustavnog suda, prenijela je Fena.

Plenković je na sjednici Vlade kazao kako je pitanje prekida trudnoće izrazito kompleksno pravno, etičko i medicinsko pitanje oko kojeg je nerijetko vrlo teško, a često i nemoguće postići konsenzus, ali je bitno sagledati tu situaciju koja je postala tema i u Hrvatskoj.

”U Hrvatskoj je pravo na prekid trudnoće uređeno zakonom, a Ustavni sud je ocijenio da je taj zakon u skladu s Ustavom”, izjavio je Plenković.

Kao što je nedavno rekao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, dodao je, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci Ustavnog suda, kao i eventualni referendum kojim bi se uvela ograničenja ili zabranio pristup pravu na prekid trudnoće.

Opoziciju je pozvao da bude konstruktivna oko ove teme i da podrži predložene izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu jer je upravo taj prijedlog usmjeren na dodatnu zaštitu prava koja su zajamčena Ustavom, odnosno prava o kojim se ne može odlučivati na referendumu.

”Pozivamo oporbene stranke da konstruktivno pristupe ovoj temi koju treba na smiren i racionalan način sagledavati u Hrvatskoj”, ponovio je Plenković.

Također je rekao kako se u okviru vladajuće stranke HDZ-a, koja je demokršćanska stranka desnog centra, zalažu za zaštitu života za koji oni smatraju da počinje začećem, ali isto tako poštuju pravo žene na izbor i zdravlje.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju