Hanka Paldum: Na porođaju sam nekoliko minuta bila mrtva

hanka paldum: na porođaju sam nekoliko minuta bila mrtva

Pjevačica Hanka Paldum je svojevremeno otkrila da je zbog komplikacija na porođajima dva puta doživjela kliničku smrt.

Rođena je 28. aprila 1956. godine u porodici Muje i Pembe Paldum koji su prije Hanke dobili sina Mustafu, a potom pjevačici podarili brata Smaila i sestre Razu i Rasemu. Za njene muzičke početke bio je odgovoran njen mlađi brat Smail, koji joj je bio velika pomoć i podrška da uspije na tom putu.

Pred polazak u srednju školu s roditeljima se preselila u Sarajevo. Hanka je važila za jednu od najljepših djevojaka u Sarajevu, zbog čega je tokom pohađanja srednje trgovačke škole non-stop bila na meti udvarača.

“Mladost i tinejdžerski dani period su kada se bude ljubav i prve emocije. Imala sam simpatije, a uvijek su me privlačili fini i kulturni momci koji su po nečemu odudarali od okoline. U to vrijeme nije bilo pristojno javno ispoljavati emocije jer bi nas obuzimali stid i sramota. Bilo je dosta momaka koji su pokušavali da me osvoje i koji su bili zainteresovani za mene, ali ja sam ih izbjegavala jer sam se plašila ljubavi, znajući šta ona sa sobom nosi. Moj prvi momak bio je zapravo moj muž, s kojim sam se u početku samo družila”, ispričala je svojevremeno Hanka.

“Majka mi nije dozvoljavala da se zadržavam dugo napolju, pa smo se najčešće viđali na putu od kuće do škole. Muradif je u periodu kada smo se upoznali bio student književnosti, a ja sam još bila srednjoškolka. U samom startu je bio veoma učtiv i imao je divne manire. Često smo poslije škole išli zajedno na kafu i limunadu, osvajao me je polako i dugo, pa mu je pošlo za rukom da se zaljubim u njega”, dodala je pjevačica.

1976. godine vjenčala se za Muradifa u Duvnu, mjestu u kome je odrastao. Nakon stupanja u bračne vode sa svojim suprugom, osnovala je izdavačku kuću Sarajevo disk, za koju je objavila neke od svojih najvećih hitova.

Dva puta imala kliničku smrt

Na samom početku njene karijere pogodila ju je prva porodična tragedija, kada joj je otac preminuo. Nekoliko godina nakon munjevite popularnosti, prvi put se ostvarila i u ulozi majke. 1981. godine kada je na svijet donela kćerku Minelu, a pet godina nakon toga rodila je i sina Mirzu.

“Imala sam veoma teške porođaje, a tokom oba sam zbog zdravstvenih komplikacija doživjela kliničku smrt. Teži mi je bio porođaj sa Mirzom kada sam nekoliko minuta bila mrtva, čega ne volim da se prisjećam. Majčinstvo sam doživjela kao prirodan slijed stvari u životu i uvijek sam sebe smatrala prvenstveno ženom i majkom, pa tek onda umjetnicom. Muziku sam smatrala dijelom sebe, nikada nisam obraćala posebnu pažnju na karijeru niti sam se opterećivala poslovnim uspesima, već mi je važnije bilo da svoju djecu izvedem na pravi put. Minela je uvijek bila moja desna ruka, velika pomoć, a pogotovo sam, dok je bila mala, mogla sam da se oslonim na nju”, rekla je Hanka.

Iako je njen suprug na pravi način vodio njenu karijeru, u privatnom životu im nisu cvjetale ruže. Zbog toga su riješili da stave tačku na 13 godina dug brak.

Nakon razvoda, pjevačica se posvetila poslu i zaljubila se u beogradskog fudbalskog trenera, Miladina Živadinovića. On ju je pratio na koncerte, putovali su zajedno u Kuvajt, a kako su tada brujali, on ju je i zaprosio. Pjevačica je navodno odbila da se uda za njega pa su ubrzo raskinuli. 2015. godine kao bomba je odjeknula vijest da je njen sin, Mirza, doživio saobraćajnu nesreću nakon koje je završio u zatvoru i osuđen na dvije godine zatvora. Pjevačica nije krila da joj je to jako teško palo.

“Teško mi je kao što bi bilo svakoj majci, ali tu emociju držim za sebe. Mnogi moju nesreću zloupotrebljavaju, ali se ne osvrćem na tako nešto. Moj sin je dobro, u jednu ruku, iako ne može biti dobro, zato što je u zatvoru”, zaključila je pjevačica, prenosi nova.rs.

n1/press

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju