GRAĐANI ZABRINUTI ZBOG PASA LUTALICA: U OVOM GRADU ZA GODINU DANA ZABILJEŽENO ČAK 270 UJEDA

građani zabrinuti zbog pasa lutalica: u ovom gradu za godinu dana zabilježeno čak 270 ujeda

Moju suprugu i dvogodišnje dijete ispred obdaništa je napao pas lutalica bez ikakvog povoda. Počeo je da reži na dijete i krenuo da ga napadne, sreća pa ga je supruga na vrijeme podigla u naručje – objavio je prije neki dan na društvenim mrežama zabrinuti otac.

Ovih dana je u ranim jutarnjim satima čopor lutalica napao ženu u centru grada, a spasao je slučajni prolaznik koji je uspio da ih otjera.

Nažalost, ovo nije rijetkost iako grad godinama čini sve da to promijeni.

Loznica radi na rješavanju problema ulaganjem u zoohigijensku službu KJP “Naš dom“ koja redovno pronalazi i zbrinjava pse lutalice, ali i kroz njihovu masovnu sterilizaciju na teritoriji Loznice.

270 ujeda u 2022. godini

Još 1999. grad je otvorio prihvatilište za napuštene pse koje je gotovo uvijek puno, sa oko njih 200, ali problem traje i po osnovu nadoknade nastalih šteta iz gradske kase odlaze milioni. Problem su vlasnici koji nabave psa, ali kad shvate da je to obaveza koja zahtjeva brigu o životinji, vakcinisanje, redovne šetnje i slično izbace ga na ulicu. Onda nastaju problemi jer takvi psi, prepušteni sebi, ponekad nasrću na prolaznike. Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje na teritoriji Mačvanskog okruga došlo je do povećanog broja ujeda, lani ih je bilo 949, a u 2021. godini 792 u što je povećanje od 20 posto.

  • Moju suprugu i dvogodišnje dijete ispred obdaništa je napao pas lutalica bez ikakvog povoda. Počeo je da reži na dijete i krenuo da ga napadne, sreća pa ga je supruga na vrijeme podigla u naručje – objavio je prije neki dan na društvenim mrežama zabrinuti otac.

Ovih dana je u ranim jutarnjim satima čopor lutalica napao ženu u centru grada, a spasio je slučajni prolaznik koji je uspio da ih otjera.

  • Što se tiče teritorije Loznice ujeda je pretprošle godine bilo 255, a u 2022. tačno 270. U samom gradu prošle godine bilo je 87 ujeda. Građani su u tim slučajevima najviše povrijeđeni za noge, zatim ruke (podlaktice i šake). Najviše povrijeđenih je među radno sposobnom stanovništvu od 19 do 64 godine, zatim su tu mladi do 18 godina, a ostalo su stariji od 65 godina. Od početka ove godine u lozničkom kraju bila su 94 ujeda, a u samom gradu Loznici ujedeno je 18 osoba. Problem nastaje zbog neodgovornog ponašanja vlasnika koji svoje pse ostavljaju bez nadzora na tuđim teritorijama, kao i onih koje pse vole, ali ne u svojoj kući, već ih samo hrane i psi zbog toga štite tu teritoriju gde se hrane – kaže dr Dragana Radojičić, pomoćnik direktora ove ustanove za poslove javnog zdravlja iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije.

Tokom 2021. godine gradska Komisija za utvrđivanje osnovanosti podnijetih zahtjeva za naknadu štete zbog napada pasa lutalica primila je i obradila ukupno 278 zahtjeva, 228 zbog ujeda i 50 zbog štete nanijete domaćim životinjama. Gradsko pravobranilaštvo je zaključilo ukupno 265 ugovora o poravnanju sa oštećenima, 214 zbog ujeda i 51 napada na domaće životinje, a njihova ukupna vrijednost je 10,2 miliona dinara, za ujede oko 9,6 miliona i oko 693.000 za štetu na domaćim životinjama, stoji u izvještaju nadležne komisije koja bi podatke za 2022. uskoro trebalo da saopšti. Inače, ovih dana su neki mediji prenijeli da je prema podacima ORKE, od 2015. godine do 2021, u Srbiji zabilježeno 77.498 napada pasa na ljude.

hayat.ba

drugi upravo čitaju