Glavne zone na licu i organi s kojima su povezane

Manifestovanje problema na koži nije slučajno – koža je najveći organ koji, među ostalim, učestvuje i u procesu čišćenja organizma. Kao što za oči kažemo da su ogledalo duše, tako za lice možemo reći da je ogledalo zdravlja. To potvrđuje i drevna kineska praksa mapiranja lica.

Kineska mapa lica (kineski mien shiang ili u prevodu “čitanje lica”) pomaže otkriti na šta ukazuju promjene na koži vašeg lica.

Mapiranje lica je 3.000 godina stara holistička praksa koja je nastala u sklopu tradicionalne kineske medicine.

Ova praksa promatra lice kao mapu na kojoj je svaka zona putem meridijana povezana s određenim organom u tijelu i njegovim radom.

Na licu odražavaju se ne samo vaša prehrana i navike, nego i hormonski disbalans, nivoi stresa, poremećaji u radu unutrašnjih organa, usporen detoksikacijski proces i sl. Prema kineskoj medicini, poremećaji u radu probavnih organa (jetre, bubrega, želuca, slezene, crijeva) reflektuju se upravo na licu.

Pa tako, na primjer, loš rad jetre i usporen detoks organizma rezultiraju pojačanim upalnim procesima na licu, crvenilom te aknama.

Zone

Premda postoji više mapa lica, većina njih dijeli lice na barem 10 različitih zona koje se povezuju s radom određenih organa.

Na primjer, zona ispod očiju vezana je uz rad bubrega, ona iznad usana uz rad srca, gornji dio čela povezan je s mjehurom i tankim crijevom.

Prema metodi mapiranja lica, izbijanje akni na licu može biti vezano uz više različitih faktora, uključujući:

•           stres

•           lošu prehranu siromašnu nutrijentima

•           pretjeran unos kofeina ili alkohola

•           pušenje

•           loš san

•           nakupljanje toksina u organizmu itd.

Sve te loše navike negativno se održavaju i na rad unutrašnjih organa.

Akne i druge promjene na licu koje su rezultat lošeg rada organa mogu se eliminisati samo uklanjanjem njihovog uzroka. Pa tako, na primjer, prestankom pušenja možete se riješiti bubiljica oko obraza, a unosom dovoljno tekućine i zdravih čajeva koji će isprati bubrege možete doskočiti neugodnim podočnjacima.

Organi s kojima su povezani

1. Čelo

Čelo odražava rad našeg probavnog sistema. Na primjer, sindrom iritabilnog crijeva može dovesti do akni na području čela.

2. Sljepoočnice

Povezane su s radom bubrega i mjehura. Dogode li se upale ili infekcije u ovim organima, to se očituje pojavom akni na sljepoočnicama.

3. Područje između obrva

Povezano je s radom jetre. Kako je ovaj organ zaslužan za detoks, pretjerano nakupljanje toksina u njemu može se reflektovati upravo na području između obrva.

4. Ispod očiju

Ovo je područje vezano uz tjelesne tekućine i rad bubrega. Stres i dehidracija takođe mogu biti okidač za pojavu vrećica ispod očiju.

5. Nos

Područje nosa vezano je uz rad srca. Svaki poremećaj u radu srca može se manifestovati kao crvenilo, akne ili miteseri na području nosa.

6. Obrazi

Promjene na obrazima ukazuju na rad želuca, slezene i respiratornog sistema. Crvenilo obraza može upozoriti i na upalne procese u želucu.

7. Usta

Područje oko usta vezano je uz rad debelog crijeva i želuca.

8. Brada

Zona vilice i brade u uskoj je vezi s hormonima i radom reproduktivnih organa. Bubuljice na ovom području mogu biti znak stresa i povezane su i sa ciklusom.

(24sata.info / NN)

24sata.info

drugi upravo čitaju