Gdje je krvavi novac klana Velje Nevolje i kakvu su ulogu u “poslu” imale žene

gdje je krvavi novac klana velje nevolje i kakvu su ulogu u “poslu” imale žene

Navode da su i žene vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića imale svoju ulogu u poslovanju grupe, ponovo je potvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je 1. septembra 2022. godine proširilo istragu prema osumnjičenom Belivuku, Miljkoviću, ali i Bojani Belivuk zbog izvršenja krivičnog djela pranje novca. Ipak, izvori novca pomenutog klana, kao i štekovi, još uvijek nisu poznati.

Okrivljeni pripadnici ozloglašenog klana novac su ulagali u nekretnine, skupocjene predmete, ali i automobile. Ipak, onaj veći dio novca koji su proteklih godina “zaradili” činjenjem krivičnih djela i dalje je misterija.

Po donijetoj naredbi svi osumnjičeni su saslušani 14. septembra u Tužilaštvu za organizovani kriminal na okolnosti proširenja istrage i tom prilikom oni su negirali izvršenje krivičnog djela.

Naredba o sprovođenju istrage donijeta je 9. decembra 2021. godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihove supruge Bojanu Belivuk i Tanju Miljković, ali i Snežanu Đorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov.

Supruge i Belivukova tašta sumnjiče se da su prale novac stečen kriminalom, tako što su kupovali nepokretnosti i druge vrijednije pokretne stvari na svoje ime.Volume 0% 

Stanovi, skupocjeni auti i satovi

Policija je tokom pretresa u okviru pomenute istrage zaplijenila novac, nekretnine, automobile i luksuzne satove.

Zasad se ispituje kako je kupljeno nekoliko objekata – jedan je na teritoriji Pančeva, u vlasništvu Đorđevićeve, dok su dva na ime Miljkovićeve i riječ je o objektima u ulicama Čačanska i Živka Davidovića. Također, ispituje se kojim je novcem kupljen stan u Kozarčevoj ulici na Zvezdari. 

Sem toga, riječ je o nekoliko skupocjenih automobila, pa tako tužilac navodi da je Bojana Belivuk, supruga Veljka, navodno 23.04.2020. kupila automobil marke “folksvagen tiguan” za 25.000 eura. Kako dalje u naredbi o sprovođenju istrage navode, samo dva dana kasnije Veljko Belivuk kupio je vozilo “škoda superb” po cijeni od 16.500 eura.

Sa druge strane, sem velike količine novca koja je zaplijenjena, Miljkovića tužilaštvo tereti da je novac od kriminalnih aktivnosti, sem nekretnina, ulagao u kupovinu skupocjenih satova.

Riječ je o tri sata – jedan marke “roleks kristofer” u iznosu od 1,9 miliona dinara, zatim “roleks” vrijedan 442.569 hiljada dinara, ali i “breitling” od 260.908 hiljada dinara. 

Nakon privođenja supruga, policija je pokušala da zaplijeni blindirani automobil iz vile Marka Miljkovića, ali zbog njegove veličine imali su velike muke jer je znatno veći od “pauka”. Tog dana je zaplijenjen i BMW, koji je navodno bio u vlasništvu Veljka Belivuka.

Štekovi sa novcem

Ono što je izvjesno jeste da se i dalje ne zna gdje je najveći dio novca ove grupe.

Svojevremeno se u medijima pojavila vijest da je pronađen jedan od štekova ove grupe. Navodno je riječ o grobnici na groblju u Barajevu, te da je tamo sakriveno oružje, novac i narkotici. Ipak, ovi navodi nisu potvrđeni od zvaničnih institucija.

Ono što je izvjesno jeste da pojedini štekovi s novcem čak nisu ni u Srbiji.

– Nije isključeno da su pojedini štekovi u Crnoj Gori, s obzirom da je grupa Belivuk-Miljković bila bliska sa “kavačkim klanom” iz Kotora. Odnosno, poznato je da su imali dobra uporišta u toj zemlji, često su odlazili tamo – rekao je ranije izvor Nove.rs.

Finansijska istraga bi trebalo da utvrdi da li osumnjičeni posjeduju novac na računima u zemlji, koje nekretnine, a potom i porijeklo istog. Zatim slijedi oduzimanje imovine.

Ušteđevina od svadbe

Belivuk je svojevremeno iznio kako je bio zaposlen kao komercijalista u jednom podrumu pića, gdje je zarađivao oko 60.000 dinara. Dok sa druge strane, Miljković je bio nezaposlen, a tvrdio je da je imao ušteđevinu od novca koji je dobio na svojoj svadbi.

DNEVNIAVAZ/PRESS

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju