-0.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

FRANJO LONČAR: U 69. godini istrčao 300. maraton

Franjo Lončar iz Dervente je prošlog vikenda u svojoj 69. godini (rođen 10. svibnja 1954.) postao drugi čovjek s prostora bivše države koji je istrčao 300 maratona (utrka na 42.195 metara).

Lončar je iz Dervente, ali od rata živi u Zagrebu gdje je 1978. godine diplomirao na Građevinskom fakultetu. On je na vukovarskom Danube maratonu 26. studenog istrčao svoj 300. maraton za 3:38:40, što je i odlično vrijeme za trkača od punih 68 godina. Cilj mu je bio istrčati 300. maraton u Ljubljani 23. listopada, ali se povrijedio.

 – Posebno mi je žao što svoj jubilarni 300. maraton nisam istrčao u Ljubljani. Pogotovo mi je krivo što sam u Ljubljani, koju posebno cijenim, trčao svoj 200. i 250. maraton, a susretljivošću organizatora dobio prigodni startni broj. Stoga sam Danube maraton trčao s tim brojem i tako ipak duh Ljubljane donio u Vukovar, izjavio je Franjo Lončar.

Član Kluba 100 maratona Hrvatske i kluba Super Marathon Italia je ovim postignućem postao prvi trkač iz Hrvatske s dosegnutom brojkom od 300 istrčanih maratona. Upisom 300. maratona Lončar će biti uvršten i u prestižnu svjetsku listu Kluba 300 maratona.

 – Po meni, postoje dvije temeljne kategorije cestovnih trkača – oni koji daju naglasak na kvalitetu i oni koji isključivo bildaju kvantitetu skupljajući “recke” (broj maratona, op.a.). Sebe doživljavam kao utopistu koji namjerava balansirati negdje između, odnosno istovremeno forsirati oba kriterija, što uzima svoj danak u povredama. Nakon ulaska u sadašnju gerijatrijsku fazu po automatizmu dolazi do pretakanja faze relativno kvalitetnih ostvarenja u onu koja je bliskija skupljačima recki. Tu postoje tri nivoa – 100, 300 i 1000 maratona, pojašnjava Lončar.

  FANTASTIČAN BONUS DOBRODOŠLICE: REGISTRUJTE SE - 2.000 DINARA BONUS I 200 SPINOVA čekaju vas!

Nakon što je ušao u Klub 100 maratona, Franjin cilj je automatski postao stići na popis Kluba 300 maratona.

 – O trećem nivou uopće nisam niti pomišljao, dodao je.

Sa 300 maratona znači da je samo kroz utrke prešao preko 12.658km. Svoj prvi maraton je Lončar istrčao 3. 12. 1995. godine u Firenci za 3:25, dok je osobni rekord ostvario 28. 10. 2001. godine u Ljubljani sa 2:47:39. Istrčao je 24 maratona ispod 3 sata.

 – Sad, po dostizanju zacrtanog cilja, moj plan je u komfor zoni, godišnje istrčati 3-4 maratona na bližim destinacijama ne forsirajući previše kvalitetu, odnosno rezultate. Ipak, u podsvijesti znam da neću dopustiti da to ode značajno ispod standarda starosne kategorije, a kad se to dogodi, prestajem sa službenim utrkama i preostale godine namjeravam trčati isključivo za svoj gušt jer je natjecateljski angažman za mene ipak svojevrsni mazohizam, zaključio je Franjo Lončar. Er.B.

Boroja rekorder

Jedini čovjek s prostora bivše države koji ima više istrčanih maratona od Franje Lončara je Drago Boroja iz Futoga kod Novog Sada. Boroja je u stvari još jedan trkač rodom iz BiH, konkretno Starog Sela između Jajca i Donjeg Vakufa. On je do danas istrčao 448 maratona.

The post FRANJO LONČAR: U 69. godini istrčao 300. maraton appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Goran
Goran
Goran zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale. Prati lokalne vijesti i kulturna dešavanja za portale TNT Grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa