(FOTO) Nacionalni parkovi Srbije: Dva mjesta savršena za ljubitelje prirode

Aktivni odmor u kojem uživate i dušom i tijelom u kombinaciji s predivnom i jedinstvenom prirodom razlog je zbog kojeg će mnogi otputovati u Srbiju. Zelenilo, moćne rijeke, brda i planine, staze za šetanje i vožnju biciklom, a uz to i kulturno bogatstvo kraj kojeg vrijedi stati i odmoriti… idealan odmor u toplo doba godine!Banjska Stena/ Aleksandar Milutinović


U Srbiji je priroda blagorodna i raznovrsna – od širokih tokova rijeka i ravnica na sjeveru, preko uzbudljivog centralnog dijela ukrašenog voćnjacima, do monumentalnih riječnih kanjona i planinskih vrhova.


image

Banjska Stena/ Branko Radićević


Takvo okruženje zove vas na avanturu! Uzmite vesla te spustite niz rijeku, ili pak uzjašite konja i obiđite netaknutu prirodu u kojoj ta plemenita životinja najviše uživa. Više volite mirnije aktivnosti i opuštanje? Onda slobodno zabacite udicu na Dunavu ili Savi, promatrajte i fotografirajte rijetke vrste ptica i životinja. Uživajte u šetnji.


image

Banjska Stena/ Branko Radičević


U prirodi Srbije ima mjesta za sve: avanturiste, rekreativce, kreativce, ali i one koji se samo žele opustiti i uživati punim plućima.

Iz mnoštva prirodnih ljepota Srbije, izdvajamo mjesta koja nikako ne smijete propustiti i u kojima ćete provesti predivne i nezaboravne trenutke!


image

Dunav Đerdap, vidikovac Ploče/Roza Es – Đerdapska rivijera


Nacionalni park TARA

Planinu Taru i njenu raznoliku prirodu najveći je europski sisavac – mrki medvjed – izabrao za svoj dom. Zašto je tako, dođite i uvjerite se sami. Postoje organizirane ture za promatranje medvjeda u divljini. Ovaj neobičan i živopisan svijet okružen je rijekom Drinom, nalazi se na zapadu Srbije, na planini obrasloj četinastim šumama, prošaranoj pješačkim i biciklističkim stazama za sve uzraste i razine fizičke spreme. Predivni vidikovci, planinska jezera, preko 50 registriranih vrsta sisavaca i 150 vrsta ptica… sve vas to čeka na Tari. Staze za šetnju i uživanje u prirodi su Rača, Jarevac i staza do Banjske Stene, gdje se nalazi najpoznatiji vidikovac na Tari, sa spektakularnim pogledom na jezero Perućac, a tu je i zaštićeno područje “Crveni potok – Tepih livada”. Od vidikovaca s kojih se pružaju fascinantne panorame na planinu i jezera, vrijedi spomenuti i Bilješku Stenu, Crnjeskovo, Oslušu i Sjenič. 


image

Banjska Stena/ Branko Radičević


Nacionalni park ĐERDAP

Što se dogodi kada se sudare vodeni div i planinski masiv, a nitko se ne želi povući? Nastane Đerdap, najveća klisura probojnica u Evropi. Karpati se nisu povukli, ali je ogromna snaga Dunava pronašla svoj put. Možda najbolji način da se uživa u ljepotama Đerdapske klisure je vožnja brodom, uz sunce koje vas obasjava dok uživate u piću na terasi.  Ako niste ljubitelji riječnog krstarenja, u Đerdapu možete uživati u vožnji automobilom, biciklom ili pješice, a kad se popnete na vidikovce, svijet predivne prirode vidite očima orla. U Nacionalnom parku Đerdap sadržaja ne nedostaje. Tu su jedinstvene zelene litice, impozantna tvrđava Golubački grad na mjestu gde je Dunav najširi, ali i najpoznatije arheološko nalazište u Srbiji u moderno i kreativno uređenom muzeju Lepenski vir… Za svakoga po nešto!


image

Đerdap/Luka Šarac


Iako je Srbija kao destinacija nadaleko poznata po noćnom provodu, sjajnoj gastronomiji i bogatoj kulturi, njezina priroda također je fascinantna pa joj svakako treba posvetiti pažnju. A odakle bolje krenuti nego od najljepših bisera koje je načinila kreativna srpska priroda? 


image

Đerdap/Luka Šarac


www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju