Festival “Power of sustainability 2023”: Izgradnja održive budućnosti Zapadnog Balkana

Foreign Investors Council (Vijeće stranih investitora) u Bosni i Hercegovini i Tehnološki park “Intera” uz podršku Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, sa zadovoljstvom najavljuju poslovni skup pod nazivom FESTIVAL “POWER OF SUSTAINABILITY 2023” koji će se održati u Mostaru u periodu 21. i 22. septembra 2023. godine.

Ovaj prestižni događaj ima za cilj promovisati održivi razvoj, zelenu i digitalnu tranziciju i poslovno umrežavanje u regiji Zapadnog Balkana. Pod temom “Izgradnja održive budućnosti Zapadnog Balkana”, Festival će okupiti značajne govornike, stručnjake i predstavnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Očekuje se da će dvodnevna konferencija pružiti plodno tlo za dijalog između poslovnog sektora, politike, međunarodnih organizacija te poslovnih udruženja i komora. Paneli, prezentacije i radionice će se fokusirati na ključne tematske oblasti:

● Ulaganja u zelenu energiju: Osvrt na solarnu energiju, energiju vjetra i geotermalne izvore kao ključne faktore za održiv energetski razvoj.
● Cirkularna ekonomija: Fokus na upravljanje otpadom, energetskom iskorištavanju i obnovi prirodnih resursa kroz inovativne pristupe.
● E-mobilnost: Razmatranje dekarbonizacije transportnog sektora i njenog doprinosa čistijoj, zdravijoj i pristupačnijoj budućnosti.
● Održivost u turizmu: Isticanje ekoloških, ekonomskih i socio-kulturnih aspekata održivog razvoja turizma.

,,Cilj nam je da kroz ovaj dvodnevni događaj na istom mjestu okupimo predstavnike investitora, ključnih aktera iz oblasti energetike i zaštite okoliša iz javnog i privatnog sektora, međunarodnih organizacija i poslovnog svijeta iz regije. Region je još uvijek na samom početku ulaganja u održivo poslovanje i vjerujemo da će razmjena iskustava i ideja potaći investicije u zelenu tehnologiju i ekološki osvještene projekte, pružajući tako mogućnost stranim investitorima i lokalnim kompanijama da svoje poslovanje učine održivijim i budu u koraku sa svijetom’’ – ističu organizatori.
Registracija i učešće na događaju su besplatni, a prijaviti se mogu svi predstavnici kompanija, vlade i nevladinog sektora koji žele saznati više o održivom poslovanju i stvoriti nove regionalne kontakte. Formular za registraciju možete pronaći OVDJE, a više o programu saznajte na OVOM linku.

O organizatorima:

Foreign Investors Council – FIC / Vijeće stranih investitora BiH je najznačajnija, nezavisna, poslovna asocijacija osnovana 2006. godine koja predstavlja interese investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini, te okuplja 70 najvećih stranih i domaćih kompanija koje su do sada investirale u BiH više od 9 milijardi KM, te zapošljavaju više od 20.000 bh. građana. Članice FIC-a dolaze iz različitih sektora: prerađivačka industrija, rudarstvo, građevinarstvo, energija, trgovina, informacione tehnologije, pravne i finansijske usluge, telekomunikacije, proizvodnja hrane i pića, i mnogi drugi.

FIC je asocijacija koja djeluje kao jedinstven glas investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da unaprijedi komunikaciju i suradnju između poslovne zajednice i vlasti u BiH, kako bi se nadvladale barijere u poslovanju. Jedan od naših suštinskih ciljeva jeste da zajedno sa predstavnicima vlasti definiramo konkretne provodljive mjere za uspostavljanje normativnog i institucionalnog okvira koji će kreirati optimalni investicioni ambijent, u kome se omogućava transparentno poslovanje i dodatno investiranje koje će osigurati snažan rast ekonomije i bolji standard građana BiH.

INTERA Tehnološki Park je neprofitna i nevladina organizacija osnovana 2011. godine s ciljem poticanja i podupiranja razvojnih gospodarskih procesa u regiji Hercegovine. Skraćeni naziv nastao je iz službenog naziva Zaklada za INovacijski i TEhnološki RAzvitak koji jasno ukazuje na smisao postojanja INTERA Tehnološkog Parka. Inicijativa za osnivanje zaklade potekla je iz poduzetničke zajednice grada Mostara, a nastala je kao rezultat potrebe za razvojnim tehnološkim i inovativnim projektima te kvalitetnom i obrazovanom radnom snagom koja će biti konkurentna na domaćem i inozemnom tržištu.

INTERA TP nudi široku paletu usluga koje pružaju odgovor na gotovo svaki izazov u suvremenom poslovnom svijetu. Došli ste na pravu adresu ako trebate savjetovanje i pomoć pri pokretanju tvrtke. Moderni uredi i konferencijske sobe idealno su okruženje za Vaše poslovanje i kontakte s partnerima. Ako želite razviti svoje kapacitete, naši programi stručnog usavršavanja su prava stvar. Naša obuka iz programa CNC tehnologija rezultirala je kvalificiranim radnicima koji lako pronalaze posao na turbulentnom tržištu rada. Provodimo traineeship program Moja praksa, namijenjen mladim ljudima sa fakultetskom diplomom koji se svakodnevno suočavaju s negativnom statistikom nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini. Naše brojke i aktivnosti govore same za sebe, a mi smo ponosni što smo svaki dan korak bliže ostvarenju naše vizije i misije.

Svojim aktivnostima INTERA Tehnološki Park želi unaprijediti gospodarsku scenu regije te pomoći pojedincima da ostvare svoje poduzetničke potencijale kroz pružanje adekvatnih znanja, vještina i inicijalnih resursa koji uključuju prostor, opremu, infrastrukturu, partnerstva, pristup financijama i investitorima. S druge strane, kontinuirano se educiraju mladi, nezaposleni ljudi, ali i ljudi s dugogodišnjim poslovnim iskustvom kako bi, prateći trendove, opstali u suvremenom poslovnom svijetu. Implementiravši više od 50 različitih projekata domaćih i stranih donatora, INTERA Tehnološki Park je stekao iskustvo kojim je postao pouzdan partner u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine.

 

Javno.ba

biznis.ba

drugi upravo čitaju