“Ferrata Adventure BIH” avanturistički dio Mostar Move Week-a

Via ferrata je još jedna od relativno novih sportskih aktivnosti u BiH i Mostaru. Riječ dolazi iz italijanskog jezika i u prevodu znači čelični put, a sama definicija via ferrate je da je to osiguran penjački smjer gdje se savlada određena visina preko inače nepristupačne stjene, gdje se penje uz pomoč sajle, nogostupa, ljestvi, mostova…

Aktivnost je to primjerna za sve ljubitelje adrenalina prosječne fizičke spremnosti koji se ne boje visine i  žele pomjeriti svoje granice. Za penjanje via ferrate ne trebate biti sportski penjač ili alpinista, ali dobijete osjećaj alpinista ili penjača.

Za penjanje je obavezna upotreba sigurnosne opreme, a to su penjački pojas, kaciga i set via ferrata.

“ferrata adventure bih” avanturistički dio mostar move week-a
“Ferrata Adventure BIH” avanturistički dio Mostar Move Week-a

O nama:

Mi smo par, Julijana i Robert Mencin, iz Slovenije. Tu smo stekli ili početno iskustvo i znanje o avanturističkom vođenju i penjanju.

2017. godine odlučili smo se preseliti u Bosnu i Hercegovinu kako bismo započeli nov život u zemlji koja nas godinama očarava svojom čistom, netaknutom, zadivljujućom prirodom, brojnim prirodnim čudima poput bistrih, tirkiznih rijeka i jezera, netaknutim šumama i visokim planinama, bogatim biljnim i životinjskim svijetom, jedinstvena kulturna i povjesna pozadina zajedno sa gostoljubivim i ljubaznim ljudima.

Planinari smo i penjači više od 15 godina, a kako su to naša najveća strast, odlučili smo da svoj hobi pretvorimo u posao.

 Svoje znanje, iskustvo i naš opsežne tečajeve i obuke implementirali smo u vođenje i svake godine ulažemo u daljnju obuku i edukaciju, najbolju praksu najnovijih tehnika vođenja, u skladu sa najvećim svjetskim standardima iz ovoga područja.

Osim što radimo kao vodiči za penjanje, planinarenje i kanjoning, u posljednje vrijeme projektiramo i gradimo via ferrate. Možemo se pohvaliti da smo izgradili obe via ferrate u Mostaru, na Fortici i Podružju.

Planovi za budućnost su nam napraviti još više ferrata u okolini grada, približiti penjanje via ferrate što više ljudima i s tim doprinijeti razvoju grada Mostara kao avanturističke destinacije. Više o našim aktivnostima na instagram i facebook profilu “ferrataadventurebih”

“ferrata adventure bih” avanturistički dio mostar move week-a
“Ferrata Adventure BIH” avanturistički dio Mostar Move Week-a

The post “Ferrata Adventure BIH” avanturistički dio Mostar Move Week-a appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju