FERK donio više rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine-FERK donijela je, na sjednici u četvrtak, pet rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u postupku izmjene i dopune  s vjetroelektranom “Podveležje”, “SILK-TRADE” d.o.o. Tešanj, BIOKOMERC d.o.o. Mostar “ANAREA” d.o.o. Gračanica i “ECO ENERGY” d.o.o.

Također, FERK je donio i 29 rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: Proizvodnja električne energije “SALIBAŠIĆ”, vlasnika Ermina Salibašća iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “SE.23-1”, Solarna elektrana “SEJDINOVIĆ”, vlasnika Rifata Sejdinovića iz Tešnja za dvije solarne fotonaponske elektrane “SEJDINOVIĆ.23-1” i “SEJDINOVIĆ.23-1”, “ROMIĆ”, vlasnika Ivana Romića iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja za dvije solarne fotonaponske elektrane  “ŽDRIMCI 1” i “ŽDRIMCI 2”.

GEP d.o.o. Bosanski Petrovac za 18 solarnih fotonaponskih elektrana: “BP SOLAR 1” , “BP SOLAR 2″,  … ,”BP SOLAR 18”, Solarni kolektori  “ERMIN” vlasnice Ermine Prguda iz Zenice za solarnu fotonaponsku elektranu “ERMINA”, “CONRA” d.o.o. iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “Adil 1”, “KAEMA” vlasnika Ljubomira Milinkovića iz Čapljine za solarnu fotonaponsku elektranu “KAEMA”,  “BABIĆ-BISSTOURS” d.o.o. Zenica za solarnu fotonaponsku elektranu “HOTEL BISSTOURS”, Fotonaponska elektrana “MARKOVI”, vlasnika Anđelka Markovića iz Stoca za solarnu fotonaponsku elektranu “MARKOVIĆ 2” i “SOLAR” vlasnika Muhameda Mujkića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku  elektranu “SOLAR-M.20-1”.

Usvojena su i dva rješenja po prijedlogu Dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole II. reda podnositelja zahtjeva: HSE BH d.o.o. iz Sarajeva i PLAVO SUNCE d.o.o. iz Čitluka.

Uz navedeno, FERK je donio i zaključak o odbijanju zahtjeva za izdavanje/obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: Zelena kuća– Green Housed.o.o. Sarajevo te zaključak o prekidu postupka po zahtjevu za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva MAXIMA IST d.o.o. Mostar.

Iz naftnog gospodarstva doneseno je rješenje po prijedlogu  Dozvole za rad (licencije) za trgovanje LPG-om podnositelja zahtjeva “TURBO-PROM” d.o.o. Novi Travnik i rješenje po prijedlogu Dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a podnositelja zahtjeva “PAŽIN” d.o.o. Stolac.

Usvojena su i tri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: “FAS”, vlasnika Suvada Srkalovića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “FAS.23-1”, Proizvodnja električne energije “KURTIĆ”, vlasnika Esima Kurtića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu “KURTIĆ.23-1” i Obrt – solarna elektrana “KENO”, vlasnika Kenana Abdukića iz Breze za solarnu fotonaponsku elektranu “KENO”.

Također, iz naftnog gospodarstva usvojena su dva nacrta i to: Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja zahtjeva OIL-AC d.o.o. Mostar i Nacrt dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a podnositelja zahtjeva OIL-AC d.o.o. Mostar.

Svi navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na internetskoj stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 20. lipnja 2022. godine do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu, kontakt@ferk.ba. Na kraju, FERK je donio tri rješenja i jedan zaključak po žalbama kupaca, navodi se u priopćenju iz FERK-a.

 

 

Javno.ba / FENA

biznis.ba

drugi upravo čitaju