27.7 C
Sarajevo
Sub, 05, 22

EVROPSKI SAN TINEJDŽERA IZ CENTRA ‘UŠIVAK’: KROZ STRUČNU OBUKU ZA DJECU MIGRANTE I IZBJEGLICE STIČU FRIZERSKE I KUHARSKE VJEŠTINE

Objavljeno:

Said je stariji, i sa svojih nepunih osamnaest godina u rodnom Alžiru i tokom dugačkog putovanja uspio je “skupiti” pet godina iskustva u friziranju, a zanat prenosi i na mlađeg brata. Priliku da unaprijede frizerske vještine i dobiju certifikat koji će im kasnije biti od pomoći kod traženja posla dobili su kroz Program stručne obuke za djecu migrante i izbjeglice koji uz podršku UNICEF-a i World Vision BiH realizira JU Srednjoškolski centar Hadžići.

Svoju priču, skupa s drugim učesnicima programa, podijelili su za web stranicu Unicef.ba, a prenosi Anadolu Agency (AA).

 • Imam već iskustvo, ali mi je ovaj program pomogao da ono što znam još više unaprijedim, da znanje prenesem i na druge, a u zaposlenju će mi pomoći i certifikat koji ćemo dobiti po okončanju obuke. Volio bih da jednog dana s bratom otvorim frizerski salon u Italiji – priča Said, dok se njegov brat priprema za izvlačenje pramenova.
hayat.ba/2022/05/AA-20220514-27854523-27854516-EVROPSKI_SAN_TINEJDZERA_IZ_USIVKA_KROZ_STRUCNU_OBUKU_ZA_DJECU_MIGRANTE_I_IZBJEGLICE_STICU_FRIZERSKE_I_KUHARSKE_VJESTINE-1024×683.jpg” alt=”” class=”wp-image-672031″ />
EVROPSKI SAN TINEJDŽERA IZ CENTRA ‘UŠIVAK’: KROZ STRUČNU OBUKU ZA DJECU MIGRANTE I IZBJEGLICE STIČU FRIZERSKE I KUHARSKE VJEŠTINE
 • Ranije sam učio zanat od Saida, a puno mi je pomogao i na ovim radionicama gdje sam još toga naučio od učitelja – priča Rachid dok spremno u frizerskoj stolici čeka da mu kolega Munir iz Maroka izvuče pramenove.
 • Prošli čas je on meni radio frizuru i pramenove, sad ja radim njemu – pojašnjava nam Munir koji je na putu od prošle godine, a u BiH je oko sedam mjeseci.

Do sada je na “game” – pokušaj prelaska granice, išao 3-4 puta. Želja mu je da dođe do Italije, a kaže da bi radio bilo kakav posao.

 • U Maroku su mi ostali roditelji, ja sam na putu s prijateljima. Na put sam krenuo kako bih si obezbijedio bolji život”, kaže nam Munir koji je u Ušivku već sedam mjeseci. Prije izvlačenja pramenova Rachidu, pomogao je Omaru iz Gambije oko raspetljavanja “dreadlocka”.
 • Sviđa mi se ovdje na radionici. Iz Gambije sam, želim bolji život, volim da igram fudbal i nadam se životu u Njemačkoj – govori nam dok se priprema za nastavak časa, a u maloj frizerskoj radionici je sve življe dok učenici u frizerskim keceljama dobijaju nove zadatke.
hayat.ba/2022/05/AA-20220514-27854523-27854513-EVROPSKI_SAN_TINEJDZERA_IZ_USIVKA_KROZ_STRUCNU_OBUKU_ZA_DJECU_MIGRANTE_I_IZBJEGLICE_STICU_FRIZERSKE_I_KUHARSKE_VJESTINE-1024×683.jpg” alt=”” class=”wp-image-672032″ />
EVROPSKI SAN TINEJDŽERA IZ CENTRA ‘UŠIVAK’: KROZ STRUČNU OBUKU ZA DJECU MIGRANTE I IZBJEGLICE STIČU FRIZERSKE I KUHARSKE VJEŠTINE
 • Šta ima, teacher?! – pozdrav je koji po dolasku upućuju Medihi Topalović, nastavnici praktične nastave frizer-vlasuljar u JU Srednjoškolski centar Hadžići koja je puna hvale i s ponosom govori o svojim novim učenicima:
 • Djeca su predivna i zaista je divno raditi s njima, nemam riječi. Vrijedni su, žele učiti, ima ih nekoliko koji su već odlični i mogu raditi ko frizeri, ima ih koji stečenim nivoom znanja i vještina mogu raditi kao pomoćni radnici u frizerskom salonu i dalje se unaprjeđivati, ali u svakom slučaju svaki od njih osposobljen je za rad i eventualno dalje usavršavanje kroz praksu – pojašnjava nam.
PROČITAJTE:  KOMANDANT EUFOR-A U BIH U POSJETI OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNOJ AGENCIJI BIH

Živo je i u kuharskom kabinetu gdje druga grupa učenika u kuharskim uniformama i s kuharskim kapama na glavi s nastavnikom praktične nastave Maidom Mujićem priprema hurmašice, te svečani ručak i posluženje za ceremoniju dodjele certifikata koje će skupa s drugarima iz frizerske grupe dobiti nakon uspješno okončanog programa tokom kojeg je svaki od njih kroz svakodnevnu obuku prošao 80 nastavnih časova.

 • Prezadovoljan sam, dječaci se zaista trude i žele da što više nauče. Osposobili smo ih za osnovne stvari koliko smo mogli za ovaj ciklus, da kasnije gdje god dođu imaju vještine i znanje koje im mogu olakšati da dobiju posao u bilo kojem ozbiljnijem hotelu ili restoranu. Završni ispit ovdje biće im priprema svečanog ručka i posluženja za svečanost dodjele diploma, za šta se ozbiljno pripremaju – kaže nam ‘chef’ Maid, dok dječaci pripremaju sastojke za hurmašice.
hayat.ba/2022/05/AA-20220514-27854523-27854519-EVROPSKI_SAN_TINEJDZERA_IZ_USIVKA_KROZ_STRUCNU_OBUKU_ZA_DJECU_MIGRANTE_I_IZBJEGLICE_STICU_FRIZERSKE_I_KUHARSKE_VJESTINE-1024×683.jpg” alt=”” class=”wp-image-672033″ />
EVROPSKI SAN TINEJDŽERA IZ CENTRA ‘UŠIVAK’: KROZ STRUČNU OBUKU ZA DJECU MIGRANTE I IZBJEGLICE STIČU FRIZERSKE I KUHARSKE VJEŠTINE

Samir i Hasan su iz Pakistana, , i nadaju se da će im se nakon višegodišnjeg puta ostvariti san da bolji život nađu u nekoj od evropskih zemalja, najradije Francuskoj u kojoj, kažu, znaju cijeniti dobru kuhinju. Samir kaže da je naučio dosta novoga na radionicama, dok Hasan dodaje kako je unaprijedio ranije stečeno znanje:

 • Na putu sam od 2019. godine, i dok sam bio u Grčkoj, nas nekoliko smo živjeli u jednoj kući, ja sam bio zadužen za kuhanje i dobro mi je išlo. Kad dođem u Evropu, nadam se da će mi ovo znanje i certifikat omogućiti da se zaposlim – optimističan je Samir, dok je Ahmed iz Sirije jedino nezadovoljan dužinom trajanja programa obuke:
hayat.ba/2022/05/AA-20220514-27854523-27854520-EVROPSKI_SAN_TINEJDZERA_IZ_USIVKA_KROZ_STRUCNU_OBUKU_ZA_DJECU_MIGRANTE_I_IZBJEGLICE_STICU_FRIZERSKE_I_KUHARSKE_VJESTINE-1024×683.jpg” alt=”” class=”wp-image-672034″ />
EVROPSKI SAN TINEJDŽERA IZ CENTRA ‘UŠIVAK’: KROZ STRUČNU OBUKU ZA DJECU MIGRANTE I IZBJEGLICE STIČU FRIZERSKE I KUHARSKE VJEŠTINE
 • Odlično je, ali bih volio da traje duže, da možemo naučiti još više i imati još više prakse kako bismo bili što bolji u poslu. Volio bih i da smo bili u prilici više se družiti s vršnjacima iz ove škole.

UNICEF i World Vision Bosna i Hercegovina podržavaju Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo u osiguravanju pristupa srednjoškolskom programu stručne obuke za djecu migrante i izbjeglice. Programe obuke realizuje JU Srednjoškolski centar Hadžići, a UNICEF pruža podršku osiguravanjem kulturnih medijatora koji nastavnicima i djeci pružaju podršku tokom nastave.

PROČITAJTE:  UDRUŽENJE ŽRTAVA: TROMP JE JEDNA OD AUTORICA IZVJEŠTAJA KOJI JE AMNESTIRAO SRBIJU OD GENOCIDA U SREBRENICI

Muris Ajkunić iz World Visiona koji je svakodnevno među osobama u pratnji dječaka koji pohađaju program obuke kaže kako su neki od njih već iskazali želju da u sljedećem ciklusu pohađaju obuku za drugo zanimanje – koji su sada išli za frizera žele ići za kuhara, i obratno, a neki bi čak voljeli ponoviti i utvrditi gradivo iz istog zanimanja. Djeca manjih uzrasta od ranije pohađaju osnovnu školu u koju imaju organiziran prevoz, a za dječake ovog uzrasta bez roditeljske pratnje, koji u kampu imaju brojne sadržaje kao što su na primjer Akelius kurs engleskog jezika ili razne radionice u kutku za neformalno obrazovanje, i ovo je bila prva ovakva aktivnost koja se održava van kampa.

 • Za njih ovo znači izlazak, druženje, muzika, veselje… – govori dok se vozimo s dječacima školskim autobusom u kojem je vrlo živo i sa zvučnika “trešte” recentni svjetski muzički hitovi.
hayat.ba/2022/05/AA-20220514-27854523-27854514-EVROPSKI_SAN_TINEJDZERA_IZ_USIVKA_KROZ_STRUCNU_OBUKU_ZA_DJECU_MIGRANTE_I_IZBJEGLICE_STICU_FRIZERSKE_I_KUHARSKE_VJESTINE-1024×683.jpg” alt=”” class=”wp-image-672029″ />
EVROPSKI SAN TINEJDŽERA IZ CENTRA ‘UŠIVAK’: KROZ STRUČNU OBUKU ZA DJECU MIGRANTE I IZBJEGLICE STIČU FRIZERSKE I KUHARSKE VJEŠTINE
 • Povratne informacije koje smo dobili od njih već nakon prvih dana programe bile su vrlo pozitivne, rado idu u školu, i čak ih ni nešto ranije buđenje od onog na koje su bili navikli u tome nije pokolebalo, pa su nakon prvih pet dana škole kada je došao vikend pitali zašto ne idu – kaže Muris Ajkunić.

Pored spomenutog programa UNICEF pomaže i u nabavci školskog pribora i daje dodatnu podršku u učenju kroz svakodnevno neformalno obrazovanje u prihvatnom centru Ušivak, dok IOM BiH podržava prevoz djece do škole.

Tokom 2021. godine, UNICEF je omogućio pristup formalnom i neformalnom obrazovanju za 1.314 djece u pokretu. UNICEF je također podržao obrazovne vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu u osiguravanju pristupa inkluzivnom formalnom obrazovanju za 312 djece u pokretu.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Javno.ba
Javno.bahttps://javno.ba
Javno.ba je domaći portal koji donosi najnovije vijesti iz BiH, sportske novosti, biznis vijesti, tech novosti, lifestyle, auta i zabavu. Javno.ba - Saznaj sve!

drugi upravo čitaju

Uhapšeni profesor Jahić svojevremeno i opjevan: “Hoću da imam para kao Mehmed Jahić, hoću da trljam ruke kao Mehmed Jahić”

Pripadnici SIPA-e jutros su sklopu akcije “AS” započeli s pretresima poslovnih i stambenih objekata...

Vlada FBiH obećala pomoć Stocu za sanaciju šteta: Koliko će entitet "odriješiti kesu"

Delegacija Vlade Federacije BiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem zajedno sa predstavnicima Vlade HNK-a posjetila...

Janjuš dobio pedalu! Izbacile ga i žena i ljubavnica!

Marko Janjušević Janjuš je javno prevario ženu sa Majom Marinković, sa kojom je imao...

HUMANSTVO IZ “BIJELE TOČKE” – Meridian okupio je zvijezde našeg sporta, javne osobe i udvostručio iznos donacija!

Od sada svaki gol "s lipe" donosi 2.000 dinara u humanitarne svrhe!Tvrtka Meridian već...

UKRAJINCI NA ZMIJSKOM OTOKU DRONOVIMA BAJRAKTAR NAPALI RUSE

Ministarstvo navodi da je Rusija u više navrata pokušala da ojača svoj garnizon na...

6 namirnica za savršen ten

Zdrava koža je odraz opšteg stanja organizma, a da bi vam ten bio sjajan...

MOŽDA VAS ZANIMa

Radončić: Ovo što danas radimo predstavlja armirani...

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić na današnjem predstavljanju zajedničkog kandidata Denisa Bećirovića,...

Michel sastankom sa Čovićem i Izetbegovićem zaključio...

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel zaključio je posjetu Bosni i Hercegovini današnjim sastankom sa...

Izetbegović: Jučer smo vidjeli drugačijeg Dodika, danas...

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu imao sastanak s...

U BiH oko 1.100 divljih deponija: Građani...

Na području BiH, prema procjenama, postoji oko 1.100 divljih deponija, iako ih je nedavno...