Evropska unija povećala uvoz nuklearnog goriva iz Rusije

Evropska unija ponovo je povećala uvoz nuklearnog goriva iz Rusije i usluga za reaktore bloka koje je projektovala Rusija u 2023. u poređenju s 2021., godinu dana prije nego što je Moskva napala Ukrajinu, saoćila je Agencija za snabdijevanje Euratoma (ESA).

Iako takav uvoz ne podliježe sankcijama EU, blok ima za cilj da smanji svoju ovisnost o Moskvi. Njegov ukupni uvoz iz ruske industrije nuklearne energije ostao je stabilan prošle godine uprkos rastućoj potražnji za nuklearnom energijom izazvanoj visokim troškovima energije i nastojanjima da se smanji emisija ugljika.

Pet država EU koje koriste takozvane VVER reaktore vjerovatno će, međutim, ove godine ponovo premašiti nivoe uvoza iz 2021. godine nakon porasta u 2022, rekao je vršilac dužnosti čelnika ESA u intervjuu Reutersu.

Taj trend naglašava izazove s kojima se EU suočava u ostvarenju svog dugoročnog cilja postizanja samodovoljnosti VVER gorivom.

– Uvoz zemalja koje koriste VVER reaktore dizajnirane u Rusiji porastao je 2022. u odnosu na 2021. i vjerovatno će porasti 2023. u odnosu na godinu prije ruske invazije – izjavio je Stefano Ciccarello u komentarima odobrenim za objavljivanje u petak.

Prošle godine tih pet zemalja – Bugarska, Češka, Finska, Mađarska i Slovačka – kupilo je 30 posto više usluga konverzije od Rusije i 22 posto više obogaćivanja, navela je ESA u svom godišnjem izvještaju u oktobru.

– Ta preduzeća grade dodatne zalihe svježeg goriva. Daljnje kupovine unaprijed će najvjerovatnije kratkoročno doprinijeti tome da više materijala dođe u VVER-ove kompanije iz Rusije u odnosu na 2021. godinu – kazao je on.

Ciccarello nije ponudio konkretne brojke i naglasio je kako je prerano reći da li će i uvoz u 2023. biti veći nego prošle godine.

Od pet zemalja EU koje su se do sada u potpunosti oslanjale na rusko snabdijevanje, samo Mađarska tek treba da potpiše ugovore za alternativno gorivo, navodi ESA. Mađarska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentarom u petak.

U ovoj je godini u Ukrajini, američka kompanija Westinghouse prvi put ubacila alternativno gorivo u VVER reaktor, ali će za šire prebacivanje biti potrebne godine, a Ciccarello je rekao da je potrebno do jedne decenije u prosjeku da novo nuklearno gorivo dobije licencu.

Sveukupno gledano, uvoz prirodnog urana u EU i srodnih usluga iz Rusije bio je uglavnom jednak u odnosu na prethodnu godinu u 2022, jer su se različite strategije komunalnih preduzeća izjednačile, saopćila je ESA.

– Oni koji se ne oslanjaju na Rusiju pokušavaju dodatno smanjiti svaku takvu ovisnost – kazao je Ciccarello.

– S druge strane, postoje oni koji u potpunosti zavise od ruskog goriva i koji povećavaju zalihe goriva kao nepredviđeni slučaj za bilo kakav prekid u zalihama prije nego što alternativno gorivo dobije dozvolu – naglasio je on.

Nuklearna energija čini skoro deset posto energetske potrošnje u Evropskoj uniji, a Francuska na taj način zadovoljava skoro trećinu svojih energetskih potreba. Ostali veliki proizvođači u bloku su Švedska i Belgija.

Uvoz prirodnog urana iz Rusije pao je za 16 posto prošle godine od 2021. godine, što je kompenzirano snažnim povećanjem isporuka iz Kazahstana i Uzbekistana, saopćila je ESA.

Prema podacima Evropske komisije, 2022. godine uvoz ruske nuklearne energije u EU iznosio je oko 750 miliona eura, ili jedan posto uvoza ruskog gasa u blok.

Zemlje EU sada raspravljaju o prijedlogu komisije za 12. paket ekonomskih sankcija Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Izvori su, međutim, kazali da prijedlog – koji nije javan – ne uključuje sankcije ruskoj industrija nuklearne energije.

Uvođenje sankcija EU zahtijeva jednoglasnost svih 27 članica bloka, što Mađarska – gdje je ruski državni monopolista Rosatom ugovorio proširenje nuklearne elektrane Paks – odbija odobriti kada je riječ o ruskoj nuklearnoj energiji, prenosi FENA.

(Javno.ba)

biznis.ba

drugi upravo čitaju