21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

EVO ŠTA TREBA DA URADITE AKO VAS NAPADNE PAS: OVIH PET STVARI SU OD KLJUČNOG ZNAČAJA

EVO ŠTA TREBA DA URADITE AKO VAS NAPADNE PAS: OVIH PET STVARI SU OD KLJUČNOG ZNAČAJA

Iako mogu biti pitomi bez namjere da vas napadnu, u slučaju da se ponašaju neprijateljski postoji nekoliko koraka koji se mogu preduzeti.

Ovo su preporuke stručnjaka i kinologa kako da se zaštitite i spriječite ujed životinje:

Pokušajte da sačuvate smirenost

PSI, kao i neke druge životinje, zaista osjećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan PAS, poprilično je teško. Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati da pobjegnete. Ovakve aktivnosti izdaće vaš strah i nervozu, a PAS će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je PAS na vašem putu za vrijeme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tijela. Tako ćete izbjeći pažnju životinje.

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled, životinja doživljava kao prijetnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate prijetnju, i najvjerovatnije će samo proći pored vas.

PAS-napad45454-1024×686.jpeg” alt=”” class=”wp-image-876067″ />

Odvucite pažnju psu

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ruksak– sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

Dajte komandu životinji

Ako PAS nastavlja da pokazuje agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju prijeteći i vrišteći.

Djelotvorne komande su: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih PAS čuje, on će osjetiti vašu snagu, uplašiće se, i skloniće se u stranu.

PAS-ovih-pet-stvari-su-od-kljucnog-znacaja/876058/”>hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 61

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa