Domaće bademovo mlijeko traje samo nekoliko dana u frižideru, pa napravite upravo onoliko koliko mislite da ćete piti u ovom roku. Mogli biste eventualno da zagrijete svoje bademovo mlijeko na ringli da ga pasterizujete i proširite rok trajanja, ali to pomalo gubi svrhu. Proces mljevenja i cijeđenja mlijeka traje samo nekoliko minuta, tako da manje, češće serije ne iziskuju napor.
Započnite s razmjerom od 1 šolje badema i 2 šolje vode. Ako želite rijeđe mlijeko, sljedeći put upotrijebite više vode. Za puniji ukus koristite manje.
Zaslađivači poput meda, šećera, agavinog sirupa ili javorovog sirupa dodajemo po ukusu.
Priprema
Sipajte bademe u činiju i prelijte sa otprilike 0,15 decilitara vode, tako da vidite da pucaju. Ostavite ih na radnoj površini, pokrivene krpom, preko noći ili u frižideru do 2 dana. Što se bademi duže natapaju, to je bademovo mlijeko kremastije.
Ocijedite bademe od vode i temeljno ih isperite pod hladnom tekućom vodom. U ovom trenutku, bademi bi trebalo da budu malo mljackavi ako ih stisnete.
Pomješajte bademe i vodu u blenderu. Stavite bademe u blender opremljen nastavkom za oštrice i prekrijte ih sa 2 šolje vode.
Pritisnite blender nekoliko puta da razbijete bademe, a zatim mešajte neprekidno 2 minuta. Bademi bi trebalo da budu usitnjeni u vrlo fino brašno, a voda bi trebalo da bude bela i neprozirna.
Cjediljku obložite otvorenom gazom i stavite ga na mjericu. Ulijte smjesu od badema.
Skupite gazu i zavrnite. Stisnite i pritisnite čistim rukama da izvučete što više bademovog mlijeka. Trebalo bi da dobijete oko 2 šolje.
Probajte bademovo mlijeko, a ako želite slađi napitak dodajte zaslađivač po ukusu.
BONUS VIDEO: