back to top

EVO KAKO UTIČE NA ORGANIZAM I DA LI JE VAŽNO DA GA REDOVNO KONZUMIRATE – Javno.ba

Takođe, često dolaze u kombinacijama s voćem kao fini, kremasti voćni jogurti.

Grčki jogurt se u današnje vrijeme pravi od kravljeg mlijeka, iako bi po originalnoj, staroj recepturi trebao da bude od ovčjeg. Naime, mnogi ljudi ne vole miris i ukus tog mlijeka, jer im je preintenzivan, pa su se mnogi proizvođači okrenuli kravljem.

U odnosu na klasičan jogurt, grčki je gušći i kremastiji. Dobija se preradom ugrijanog mleka na poseban način kako bi se iz njega izvukla surutka, što se kod klasičnog jogurta ne radi. Grčki jogurt je izuzetno popularan, između ostalog, i zbog toga što je odlična zamena za majonez ili pavlaku u jelima. Osim toga, odličan je za zdravlje.

Nutritivne vrijednosti grčkog jogurta (na 45 g):

Upoređivanja radi, klasičan jogurt sadrži 60-ak kalorija u 100 grama, pa je i dalje bolji izbor ako pazite na liniju.

Na tržištu postoje razne varijante grčkog jogurta – punomasni, sa manje masnoće i bez masnoće. Takođe, često dolaze u kombinacijama s voćem kao fini, kremasti voćni jogurti.

Imajte na umu da manje masni ili nemasni grčki jogurt ima manje kalorija, ali može sadržati više šećera ili vještačkih zaslađivača, jer ih neki proizvođači dodaju kako bi “nadoknadili” gubitak ukusa zbog smanjene masnoće.

5 zdravstvenih prednosti grčkog jogurta

Dobar izvor proteina
Standardni grčki jogurt je dobar izvor proteina, s otprilike 5,7 grama proteina na 100 grama. Poređenja radi, ista količina klasičnog jogurta ima 3,5 grama.

Pogoduje zdravlju kostiju
Grčki jogurt je, kao i klasični, dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora – minerala neophodnih za zdravlje kostiju. Mnoge studije sugerišu da ishrana koja uključuje hranu poput jogurta može podržati mineralnu gustoću kostiju.

Osigurava dobre bakterije u crijevima
Grčki jogurt sadrži dobre bakterije poznate kao probiotici koji, ako se redovno konzumiraju, i te kako podržavaju zdravlje crijeva i njihov dobar rad. Redovno uključivanje fermentirane hrane u ishranu, poput jogurta, povećava raznolikost bakterija u crijevima. Svakako birajte one bez šećera. prenosi “Hayat“.

Odličan je izvor joda
Grčki jogurt osigurava našem organizmu jod, mineral važan za zdravlje – za pravilan rad štitne žlijezde, rast, metabolizam… Buduće mame imaju dodatne potrebe za ovim mineralom, jer je važan za razvoj bebinog mozga tokom trudnoće i dojenja.

Oporavlja mišiće nakon vježbanja
Visok sadržaj proteina u grčkom jogurtu čini ga idealnim međuobrokom nakon vježbanja ili delom glavnog obroka – podstiče oporavak mišića, prenosi Kurir.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Javno.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Javno.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –

Više o Uslovima korištenja…


www.haber.ba

drugi upravo čitaju