2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

EVO KAKO REAGIRATI KAD DRUGO DIJETE UDARI VAŠE

Naime, vaše dijete će gledati kako se vi nosite s tom situacijom i to će mu postaviti temelj po kojem će se dalje i samo ponašati i prema kojem će percipirati vlastite snažne osjećaje.

Kolumnistica za savjete pri forumu stranice Parents.com, dr. Emily Edlynn, objašnjava kako ćete biti učinkovitiji i savjesniji pri provođenju određenih metoda u takvim situacijama.

Najvažnije je za početak zapamtiti da nas naša djeca, kao i tuđa djeca, uvijek gledaju. Možda tako ne izgleda jer ne pospremaju svoje igračke iako vide da mi to radimo, ali djeca stvarno obraćaju pažnju na to kako reagiramo, posebno u stresnim situacijama.

  • Ako drugo dijete udari vaše, a roditelj drugog djeteta ne intervenira, vi možete – kaže Edlynn.

Pristupite svom djetetu i provjerite je li dobro. Mirno recite drugom djetetu da izgleda kao da je povrijedilo vaše i rastužilo ga. Ovakav postupak bi mogao dati do znanja drugom roditelju da također nešto učini ili kaže. Vaša smirena reakcija također pokazuje vašem djetetu da je sve pod kontrolom.

  • Ono što rado propovijedam je lekcija o svjesnosti – kaže Edlynn.

Najkraće rečeno, praksa svjesnosti pomaže našem mozgu da ostane smiren u stresnim situacijama koje izazivaju snažne emocije. U konačnici, ovaj stupanj smirenosti pomaže nam da reagiramo najbolje što možemo.

Praksa svjesnosti razvija snažnu svijest o mislima i osjećajima u sadašnjem trenutku. Samim činom priznanja sebi u nekom trenutku – moja ljutnja raste i mogu izgubiti kontrolu; želim ošamariti tog roditelja kao što je njegovo dijete ošamarilo moje – u kombinaciji s dubokim udisajima kako bismo iskontrolirali tu ljutnju, pomaže nam učinkovitije reagirati.

  Kako oporaviti lozinku za Gmail nalog, bez rezervnog emaila i broja telefona

Koliko god da ste evoluirali pomoću prakticiranja svjesnosti, također želite biti spremni na situaciju u kojoj se ponovi sličan incident. Problem tad postaje više strukturalne prirode. Svako dijete u skupini se zaslužuje osjećati sigurno, a opetovano agresivno ponašanje koje odrasli ne rješavaju na odgovarajući način ometa taj osjećaj sigurnosti.

Ako isto dijete ponovno povrijedi vaše dijete, slijedite iste prethodno opisane strategije. Nakon toga priđite roditelju ili odgajatelju koji je bio odgovoran za djecu za vrijeme incidenta i izrazite zabrinutost. Saznajte koje korake planira poduzeti za rješavanje problema. Bit će potrebno postaviti jasne granice i očekivanja, stoga se pobrinite da takve mjere poduzmu osobe odgovorne za to dijete.

Vrlo je vjerojatno da će svi roditelji u nekom trenutku biti u sličnoj situaciji, na ovoj ili onoj strani. Važno je reagirati ispravno, staloženo ali sigurno, pokazati svojoj ali i drugoj djeci kako se problemi najbolje rješavaju i dovesti do situacije koja će biti korektna za sve uključene strane.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa