Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo: Apel roditeljima da vakcinišu svoje dijete

U Kantonu Sarajevo je od početka godine zaraženo više od 3.100 osoba morbili, uglavnom mališana do pete godine života. Većina nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani, ali rizici su minimalni prema nadležnima.

Niti jedno od 24 djece u vrtiću Vrapčić nije zaraženo morbilima, ali svi su na oprezu zbog učestalih virusa i alergija, objašnjava odgajateljica Irena Mazalović.

“Ako primijetimo bilo kakvu promjenu kod djeteta koja bi ukazivala na simptome morbila, odmah ga izolujemo, obavijestimo roditelje i brinemo se za njegovo zdravlje u suradnji s pedijatrom. Pojačali smo higijenu, ventilaciju prostorija i pazimo na simptome koji mogu ukazivati na zarazu”, kaže Mazalović.

“Osoba zaražena morbilima postaje zarazna i kad nema simptoma, što je poseban rizik. Virus se lako prenosi, pa jedna zaražena osoba može zaraziti više drugih ljudi”, kaže epidemiologinja Andrea Jurić.

“Nakon temperature, pojavljuje se karakteristična osip na tijelu, najčešće na licu, vratu i iza ušiju, proširujući se po tijelu. Osip traje pet do sedam dana”, objašnjava pedijatrica Aleksandra Vladičić.

“Važno je vakcinisati djecu. Do sada smo vakcinisali skoro 7.000 djece u Kantonu Sarajevo. Otvorili smo vakcinalne punktove i nastavljamo s vakcinacijom”, poručuje Hasanović.

Izvor: ( pressmediabih.com / Javno.ba )

drugi upravo čitaju