EKSPOZE ANE BRNABIĆ: SRBIJA ĆE NASTAVITI SVOJ EVROPSKI PUT I NJEGOVATI SPECIJALNE VEZE SA RS-OM

Navela je da je pandemija ekonomski iscrpila i najjače zemlje na svijetu i da je Srbija pokazala da umije da se nosi sa izazovima pandemije. Istakla je da je Srbija investirala oko devet milijardi eura da bi sačuvala radna mjesta, produktivnost i konkurentnost kompanija.

Navela je da je u 2021. godini Srbija imala rekordni nivo stranih direktnih investicija od 3,7 milijardi eura i da se ove godine očekuje približno isti ili viši nivo investicija.

Napomenula je da je pred Srbijom još mnogo posla u oblasti pravosuđa i u jačanju slobode medija, unapređenju medijske scene i usvajanju medijskih zakona, što će biti prioriteti buduće vlade i zbog čega će Srbija i dobiti posebno ministarstvo za medije.

RAT U UKRAJINI I PROMJENE U SVIJETU

Ocijenila je da se sve u svijetu, a posebno u Evropi, promijenilo od 24. februara i početka rata u Ukrajini i da je gotovo jedina spoljnopolitička tema je Ukrajina i odnos prema Rusiji, a da su dvije isključive ekonomske teme postale energetika i inflacija.

  • U političkom smislu, sve više djeluje da su emocije nadvladale razum, a da će najveća jagma u budućnosti biti jagma za energentima i hranom – rekla je Brnabić i ocijenila da u takvom svijetu Srbija treba da se pozicionira, zadrži svoju stabilnost i nastavi svoj rast i razvoj, što je osnovni zadatak buduće vlade.

„Srbija će nastaviti svoj evropski put, jer Srbija pripada porodici evropskih naroda i zemalja, više od 65 posto stranih investicija u Srbiji su investicije iz zemalja članica EU-a, a više od 70 posto našeg izvoza se plasira u EU-u”, rekla je Brnabić.

Ocijenila je da je Srbija “dugo slušala” o tome da je za njenu integraciju u EU najvažnije da ostvari značajan napredak u oblasti vladavine prava. Naglasila je da danas Srbija “potpuno jasno razumije” poruke iz EU da dalji napredak zavisi od toga da li će se Srbija već sada usaglasiti sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, odnosno da li će uvesti sankcije Rusiji i koliko brzo i na koji način je moguće doći do finalnog sporazuma o normalizaciji sa Prištinom.

  • Mi želimo da postanemo članica EU-a i na tome ćemo raditi, ali istovremeno, mi tražimo da svi pokažu poštovanje prema našem teritorijalnom integritetu kao međunarodno priznate države, na isti način kako se danas, potpuno ispravno, brani teritorijalni integritet drugih međunarodno priznatih država – rekla je Brnabić.

CRVENE LINIJE I “OTVORENI BALKAN”

Naglasila je da su “naše crvene linije sasvim jasne” i da su “svetinje” interes Srbije, puna samostalnost Srbije u odlučivanju o svim pitanjima unutrašnje i spoljne politike, u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima i principima međunarodnog prava.

Rekla je da će Srbija uložiti maksimalne napore da sačuva mir, da će raditi na inicijativi “Otvoreni Balkan” i da se nada da će se toj inicijativi uskoro pridružiti Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

ekspoze ane brnabić: srbija će nastaviti svoj evropski put i njegovati specijalne veze sa rs-om
EKSPOZE ANE BRNABIĆ: SRBIJA ĆE NASTAVITI SVOJ EVROPSKI PUT I NJEGOVATI SPECIJALNE VEZE SA RS-OM

Istakla je da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da prije bilo kakvih dogovora o daljim sporazumima o normalizaciji mora biti u potpunosti implementiran Briselski sporazum.

  • Očekujemo od EU-a i Prištine da bez daljeg odlaganja, jer prošlo je skoro već 10 godina od potpisivanja ovog sporazuma, obezbijede osnivanje Zajednice srpskih opština sa svim ovlašćenjima iz Briselskog sporazuma”, rekla je Brnabić, prenosi Anadolija.

Dodala je da će Srbija njegovati specijalne veze sa Republikom Srpskom, poštujući Dejtonski sporazum i insistirajući na sve boljim odnosima sa BiH.

SASTAV NOVE VLADE

Brnabić je predložila da prvi potpredsjednik Vlade zadužen za spoljnu politiku i bezbjednost i ministar spoljnih poslova bude Ivica Dačić. Potpredsjednici Vlade bit će i Miloš Vučević, koji će biti i ministar odbrane i Maja Gojković, koja će biti i ministrica kulture.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine bit će Tomislav Momirović, ministar privrede Rade Basta, ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, ministrica za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministrica pravde bit će Maja Popović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministrica za evropske integracije Tanja Miščević, ministar prosvjete Branko Ružić, a ministrica za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović.

Ministrica zdravlja bit će Danica Grujičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministrica za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar za turizam i omladinu Husein Memić, ministar sporta Zoran Gajić, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, ministar za telekomunikacije i informisanje Mihailo Jovanović, a ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Ministri bez portfelja bit će Novica Tončev, Đorđe Miličević i Edin Đerlek.

Prema ranijim najavama, nova vlada trebalo bi da položi zakletvu najkasnije do četvrtka.

hayat.ba

drugi upravo čitaju