EKSKLUZIVNO: AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ NAPUSTIO SDP! NIKŠIĆ ME JE PREVARIO: NE PROPUSTITE 7 PLUS

30. maja potpisao sam pristupnicu u članstvo SDP-a na osnovu dogovora koji sam imao 23. maja u kabinetu Predsjednika SDP-a Nermina Nikšića te uz prisustvo njegovih najbližih saradnika Damira Mašića, Abdulaha Štete i Nerina Dizdara.

Rekao sam im da sam ja po svom habitusu socijaldemokrata i volio bih da moje državotvorne ideje realiziram kroz institucije vlasti,  da me u tom smislu jedino zanima državni parlament, te da mi se na listi da pristojna šansa da bi građani ako prepoznaju ono što ja radim meni dali podršku.

Predsjednik SDP-a mi je uz prisustvo trojice gore navedenih saradnika iz najužeg rukovodstva rekao da ću biti među prva četiri na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Rekao sam da mi je to u redu jer nije imalo smisla da insistiram na poziciji nosioca s obzirom da sam novi u stranci ali sam potpuno realno smatrao da ću i sa pozicije tri ili čak četiri imati najviše glasova što bi mi omogućilo ulazak u Parlament BiH. Da napomenem da u principu samo nosioci ulaze u Predstavnički dom Parlamenta BiH i to pod uslovom da im je stranka među prve četiri na prostoru Sarajevskog i Goraždanskog kantona ( samo četiri poslanika daje Sarajevski i Goraždanski kanton kao jedna izborna jedinica). Da biste sa više pozicije pobijedili nosioca morate imati posebnu prepoznatljivost na koju sam ja računao jer u protivnom ne bi ulazio ni u kakav stranački aranžman.

Dosadilo mi je da slušam što ja nisam vratio Sutorinu, zašto ja ne ukinem termin srpska u nazivu manjeg bh. entiteta, zašto ja ne osporim entitet RS pred najvećim sudom pravde na planeti, zašto ja ne izvršim pritisak na Visokog predstavnika da integriše Bosnu i Hercegovinu koristeći odredbe koje Dejtonski ustav već sadrži. Građani naprosto ne shvataju da sam ja djelovao kao naučnik bez mehanizama vlasti.

Moja želja da dobijem šansu da budem izabran u državni parlament rukovođena je prije svega mogućnošću da tu poziciju iskoristim na dobro Bosne i Hercegovine jer ja sam redovni profesor na Fakultetu političkih nauka i relativno sam dobro situiran za naše uslove. SDP bi gotovo sam siguran dramatično povećao broj svojih glasova da sam ja bio na listi i uložio energiju u svoju i kampanju SDP-a.

Nažalost oni koji me unutar SDP-a nisu željeli vidjeti na toj poziciji spriječili su tu moju mogućnost. Oni su zasigurno izvršili uticaj ali predsjednik SDP-a je pogazio svoju riječ.

Moram reći da je sramno kako su se  u vrhu stranke ponijeli  prema meni. Baš kao seoske varalice. a ne čelnici stranke koja baštini veliku socijaldemokratsku ideju i koja bi trebala biti perjanica u našoj državi ali je nažalost možda i zbog takvih manira  pri dnu jačih stranaka.

Zbog toga se  ja od  danas ne smatram članom SDP-a i izlazim iz te stranke ali ne napuštam ideju socijaldemokratije jer sam sa  njom rođen i ona je u mojom neurofiziološkoj strukturi. Možda nekad u budućnosti sa nekim drugim ljudima se nađem na istoj liniji ali danas i sa ovima definitivno ne.

Žalostan sam što je došlo do ovoga ali realno meni će biti mnogo lakše jer ne preuzimam odgovornost za Bosnu i Hercegovinu koju imaju nosioci vlasti.

hayat.ba

drugi upravo čitaju