EK: Izdvajanje 1,2 milijarde eura za razvoj infrastrukture i podršku preduzetništvu – Poslovni Magazin

Evropska komisija je najavila šesti finansijski paket ulaganja u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, s ciljem podržavanja investicija u iznosu od 1,2 milijarde eura. Ovaj paket omogućit će realizaciju osam velikih investicijskih projekata u oblasti vodoopskrbe, odvodnje, pročišćavanja otpadnih voda, željezničkog prometa, inovacija i zelene transformacije u malim i srednjim preduzećima. Projekti će se sprovoditi u saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, je rekla: “Naš plan za zapadni Balkan vrijedan 30 milijardi eura se ostvaruje putem ovog novog paketa od 1,2 milijarde eura. Razvojem kvalitetne infrastrukture doprinijećemo jačanju regionalnih veza i našem približavanju, što je naš krajnji cilj. Naši partneri sa zapadnog Balkana grade svoju evropsku budućnost. Ova ulaganja, zajedno sa neophodnim reformama i pristupom jedinstvenom tržištu, pripremiće ekonomije naših partnera za pristupanje Uniji.”

Paket ulaganja od 1,2 milijarde eura uključuje 300 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU-a i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose ekonomija zapadnog Balkana. Operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) je potvrdio ovaj paket na sastanku 1. i 2. jula. Novi veliki investicijski projekti obuhvataju tri prioritetne oblasti Gospodarskog i investicijskog plana.

  • okoliš i klima: obnova vodoopskrbne i sanitarnih infrastruktura u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini
  • održivi transport: razvoj željezničke infrastrukture koridora X, uključujući brzu liniju između Beograda i Velike Plane radi ubrzanog protoka putnika i tereta u regiji
  • podrška poslovnom sektoru: pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regiji.

Kontekst

U okviru strategije Global Gateway, cilj Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan za period 2021. – 2027. je podržati dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te podsticati regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU-om. Evropska komisija je donijela plan u oktobru 2020. godine koji će podržati ulaganja do 30 milijardi eura, uključujući 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a iz IPA-e III tokom sedmogodišnjeg perioda. Od tog iznosa, pet milijardi eura je dodijeljeno putem WBIF-a.

EU je do sada odobrila programe za podršku ulaganjima do 17,5 milijardi eura u okviru Gospodarskog i investicijskog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU-a.

WBIF je zajednička finansijska platforma pokrenuta prije 15 godina radi poboljšane saradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora, u kojoj učestvuju Evropska komisija, finansijske organizacije, države članice EU-a i Norveška. Podupire socioekonomski razvoj regije i doprinosi evropskoj integraciji zapadnog Balkana. Osim što je glavni finansijski instrument za provedbu Gospodarskog i investicijskog plana EU-a, WBIF će imati važnu ulogu i u sprovođenju novog instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan vrijednog 6 milijardi eura, čiji je dvostruki cilj podsticati socioekonomsku konvergenciju sa EU-om i ubrzati proces pristupanja. WBIF će usmjeriti bespovratna sredstva i zajmove od 3 milijarde eura iz Instrumenta za podršku prioritetnim ulaganjima u oblasti saobraćaja, energetike, digitalizacije i ljudskog kapitala.

Objava EK: 1,2 milijarde eura za razvoj infrastrukture i poduzetništvo pojavila se prvi put na Business Magazine.

Izvor: ( / Javno.ba )

drugi upravo čitaju