18.8 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

DVA PACIJENTA UMRLA NA KOLICIMA U ČEKAONICI: JEDNOG PRONAŠLA PORODICA

DVA PACIJENTA UMRLA NA KOLICIMA U ČEKAONICI: JEDNOG PRONAŠLA PORODICA

Jednog pacijenta mrtvog u čekaonici zatekli članovi porodice, drugog članovi sanitetskog prijevoza.

Kako se saznaje, oba pacijenta primljeni su na hitnom prijemu te su smješteni u ležećim transportnim kolicima i ostavljeni u čekaonici. Razlog tome što su bili u čekaonici jest popunjenost kreveta.

Prvi slučaj dogodio se u noći s 20./21. februara. Radilo se o pacijentu koji je ostavljen u čekaonici i kojeg su mrtvog ujutro zatekli članovi njegove porodice.

Nekoliko dana kasnije sličan ishod se dogodio s još jednim pacijentom. Nakon što je obrađen, pacijentu je pozvan sanitetski prijevoz koji je on čekao u čekaonici. Uposlenici sanitetskog prijevoza su pacijenta zatekli mrtvog. U oba slučaja smrt pacijenata prvo su uočile vanjske osobe, odnosno porodica pokojnika i zaposlenici sanitetskog prijevoza, a tek onda osoblje bolnice.

Prvi pacijent je bio stabilnog stanja

Klinička bolnica Sveti Duh je potvrdila ove događaje.

  • S obzirom na dostavljene podatke, o konkretnom slučaju pacijenta preminulog 21. februara 2023. godine zatražena su opširna očitovanja svih prisutnih tokom pružanja zdravstvene zaštite. Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije – objasnili su iz ove bolnice.

Što se tiče drugog pacijenta, navode kako je on dovezen kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina. “Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, hirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stepenu hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo ljekara specijalista hitne medicine.

Od 1. januara na hitnom prijemu Svetog Duha umrlo 26 bolesnika

  • Nažalost, smrt u SHP-u nije rijetkost, nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi s brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tokom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u januaru, 8 u februaru i 4 u martu – objasnili su.
  • Djelatnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese. U ime svih djelatnika ove bolnice izražavamo iskrenu žaljenje porodicama preminulih – odgovorili su.
  • Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13,45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi s brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tokom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16,00 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo – objasnili su.

U oba slučaja liječenje je provedeno prema svim pravilima struke

Dodaju da pacijenti nisu prepušteni sami sebi.

  • Nakon otpusta iz SHP pacijenti prijevoz čekaju u zajedničkoj čekaonici kojoj sanitet ima najbliži i najbolji pristup, pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, osim što ih samoinicijativno obilazi, reagira odmah i na svaki poziv. Svaki smrtni ishod prezentira se i analizira na jutarnjim stručnim kolegijima u svrhu utvrđivanja činjenica i daljnjeg postupanja. U oba slučaja liječenje je provedeno prema svim pravilima struke – naveli su iz ove bolnice, piše Index.hr.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa