DOLAZILI I U ZAGREB: PAR U LJUBLJANI VODIO MIRAN ŽIVOT S DJECOM, OTKRIVENO DA SU ELITNI RUSKI ŠPIJUNI

dolazili i u zagreb: par u ljubljani vodio miran život s djecom, otkriveno da su elitni ruski špijuni

Svojim susjedima pričali su kako su se pribrojavali sve snažnijeg porasta kriminala u Argentini, pa su se odlučili sa svoje dvoje male djece preseliti u mirniju i sigurniju Evropu.

Susjedima su se odmah svidjeli. Porodica je bila mirna, nije bila previše napadna, premda su pokazivali interes za svoje susjedstvo. Susjedi su ih opisali kao “normalne” i “pristojne”. Rekli su kako je porodica s kućnog broja 35 u njihovoj ulici bila sasvim obična, a djeca su im se često igrala u vrtu. Često im se iz kuće mogao čuti španski jezik. Mayer je otvorila online galeriju, a Gisch je vodio IT startup. Ona je u par navrata putovala i u Zagreb, sarađivala je s hrvatskim umjetnicima.

Stoga, bio je golemi šok kada su početkom decembra prošle godine Mayer i Gisch postali mete jedne od najtajnovitijih i najkoordiniranijih policijskih i obavještajnih operacija u novijoj historiji Slovenije.

Policajci su upali u kuću, uhapsili par i odveli njihovo dvoje djece u ured za socijalnu zaštitu. Policija je pretresla i ured koji je bio u vlasništvu para. Među stvarima koje su pronašli, tvrdi jedan od izvora bliskih istrazi, bila je “enormna” količina gotovine, za koju je bilo potrebno nekoliko sati da se izbroji.

SLOVENCIMA JAVILE STRANE SLUŽBE

Kako piše Guardian, slovenski mediji krajem siječnja objavili su vijest o uhapšenju para, povezavši ih s ruskom obavještajnom službom. Izvori bliski istrazi za britanski medij ove sedmice su ispričali da su “Maria” i “Ludwig” zapravo elitni ruski špijuni, poznati kao “ilegalci”. Par je uhapšen nakon što je Slovenija dobila dojavu strane obavještajne službe, navodi Guardian.

U četvrtak ove sedmice slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon potvrdila je te tvrdnje, rekavši novinarima da su uhapšeni Maria i Ludwig zapravo ruski državljani, a ne Argentinci.

Guardian potom objašnjava da za razliku od “legalnih” ruskih obavještajaca, koji su prerušeni u diplomate u ruskim ambasadama širom svijeta, ilegalci djeluju bez ikakvih vidljivih veza s Moskvom. Oni se godinama obučavaju da glume strance, a zatim se šalju u inozemstvo kako bi prikupljali obavještajne podatke. Mnogi od njih imaju djecu, koja su odgajana u prikrivenom identitetu bez ikakve ideje da su im roditelji zapravo Rusi.

dolazili i u zagreb: par u ljubljani vodio miran život s djecom, otkriveno da su elitni ruski špijuni
DOLAZILI I U ZAGREB: PAR U LJUBLJANI VODIO MIRAN ŽIVOT S DJECOM, OTKRIVENO DA SU ELITNI RUSKI ŠPIJUNI

PRVI OVAKAV SLUČAJ OD 2010. GODINE?

Glasnogovornik policije Drago Menegalija potvrdio je da su Maria i Ludwig pripadnici strane obavještajne službe. “Koristili su ilegalno stečene strane osobne isprave kako bi pod lažnim identitetom živjeli i radili u Sloveniji, kako bi tajno prikupljali podatke”, rekao je Menegalija.

Dva neimenovana izvora su za Guardian izjavila kako je dvojac radio za rusku vanjsku obavještajnu službu SVR. Ako su doista ilegalci SVR-a, bit će to prvi takav slučaj objavljen od 2010. godine, kada je FBI uhapsio grupu od deset ilegalaca u SAD-u nakon dojave krtice unutar ruske obavještajne službe.

Jedan od izvora koji je upoznat sa zakulisnim događanjima rekao je da je u neformalnim razgovorima nakon uhapšenja Moskva brzo priznala da je par njihov. Iako su u toku pripreme za suđenje u Sloveniji, vode se pregovori između Moskve i zapadnih zemalja o njihovoj razmjeni za osobu ili ljude koji su trenutno u zatvoru u Rusiji, rekao je izvor.

SLOVENIJA JE IDEALNA ZEMLJA ZA RUSKE AGENTE

Slovenija je, prema pisanju Guardiana, bila idealna zemlja za ruske agente. Navode da, premda je zemlja članica Schengenske zone, nedostaje joj snažnija kontraobavještajna služba, kakvu imaju mnoge druge članice zone. Stoga je ruski par mogao iz Slovenije praktički nesmetano putovati u druge zemlje bez kontrole na granicama. “Većina njihovih aktivnosti nije bila u Sloveniji”, rekao je jedan izvor.

Nakon invazije na Ukrajinu, mnoge zemlje protjerale su “legalne” obavještajce, koji su radili u ambasadama  širom Evrope, stoga se smatra da je Moskva bila prisiljena slati ovakve “ilegalne”, poput Marije i Ludwiga. Teško je pretpostaviti kakve je radnje par mogao obavljati za SVR, ali Guardian navodi kako možda postoje tragovi o njihovom radu i obrascima putovanja.

Velika zaliha gotovine koja je pronađena tokom pretresa njihovog ureda mogla bi ukazivati na to da su dužnosti ovog para uključivale plaćanje ruskih neformalnih agenata ili doušnika. Moskva ponekad koristi ilegalce za ovu vrstu zadatka, jer bi obavještajci koji rade u veleposlanstvima mogli biti podvrgnuti rutinskom nadzoru i time riskirati razotkrivanje izvora.

MAYER JE NEKOLIKO PUTA BILA U ZAGREBU

Mayerine društvene mreže ukazuju na to da je često putovala kako bi promovirala svoj umjetnički portal imena 5’14. Guardian tako piše da je posjetila i zagrebački umjetnički sajam barem dva puta. Putovala je i u Veliku Britaniju nekoliko puta, gdje je izlagala umjetničke radove u jednom edinburškom trgovačkom centru.

  • Bila je super prijateljski raspoložena. Stavila me u svoju web galeriju, a izlagala je i moje radove u Edinburghu. To je bila ogromna stvar za mene, jer rijetko imam priliku izlagati svoje radove u inozemstvu – rekao je Jure Kralj, fotograf iz slovenskog Maribora.

Drugi umjetnici opisali su susret s Mayer u Zagrebu prošlog novembra. “Uglavnom smo imali opuštene razgovore i šalili se kako bi kratili vrijeme”, prisjetila se jedna hrvatska umjetnica koja je prisustvovala umjetničkom sajmu i s Mayer razmijenila kontaktne podatke.

dolazili i u zagreb: par u ljubljani vodio miran život s djecom, otkriveno da su elitni ruski špijuni
DOLAZILI I U ZAGREB: PAR U LJUBLJANI VODIO MIRAN ŽIVOT S DJECOM, OTKRIVENO DA SU ELITNI RUSKI ŠPIJUNI

GISCH JE VODIO NEZAPAŽENI STARTUP

Gisch je pak tvrdio na svom argentinskom pasošu kako je rođen u Namibiji 1984. godine. Vodio je prilično nezapaženi startup DSM&IT, koji je nudio softver za organiziranje emailova, blokiranje virusa, zlonamjernog softvera i neželjene pošte.

Prijatelj para koji je preuzeo probnu verziju softvera rekao je da sumnja da bi iko platio za takav proizvod.

  • Nisam bio baš impresioniran. Bio je pet godina iza trenutne tehnologije u Evropi ili čak bilo čega što je proizvedeno u Rusiji – rekao je prijatelj.

Par je govorio španski kod kuće i engleski s većinom svojih društvenih kontakata. Tvrdili su da su da im je slovenski bio previše kompliciran za savladavanje. Guardian piše kako su vjerovatno mislili da bi ruski naglasak mogao biti uočljiviji na nekom drugom slavenskom jeziku, poput slovenskog.

PAR ZA SADA ŠUTI

Postoje znakovi da je par bio dio šire ilegalne mreže SVR-a – ubrzo nakon uhapšenja u Ljubljani, jedna Grkinja je napustila Atenu, a jedan Brazilac Rio de Janeiro.

Grčke vlasti vjeruju da su njih dvoje također bili ilegalci SVR-a, prema izvještajima grčkih medija, te da su možda pobjegli u strahu da bi ih par uhapšen u Sloveniji mogao odati vlastima.

  • Rasprostranjenost moskovskih špijunskih operacija učinila ih je jedinstvenom prijetnjom -objasnio je Janez Stušek, koji je do lipnja prošle godine bio direktor slovenske obavještajne agencije Sova. “Vjerujem da su Kinezi uglavnom zainteresirani za ekonomska pitanja, ali Ruse zanimaju uglavnom političke teme, o EU i NATO-u”, dodao je. Stušek kaže i kako su se kontraobavještajne akcije u potrazi za ilegalcima intenzivirale. “Ilegalci su uvijek bili na dnevnom redu, ali nakon invazije razina pozornosti na njih je porasla”, otkriva Stušek.

Fajon je u četvrtak rekla da su vlasti produžile prvotni pritvor uhapšenog para, te da pozivaju ruskog veleposlanika u Sloveniji kako bi razgovarali o slučaju. Par u pritvoru, navodno, nije bio rječit. “Prihvatili su situaciju stoički. Očito je da su profesionalci. Ne razgovaraju”, rekao je jedan izvor, dodajući da se pregovori o razmjeni odvijaju na visokom nivou, prenosi Telegram.

hayat.ba

drugi upravo čitaju