Đoković prije RG: Stidim se otkriti kakva su mi očekivanja.

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković je održao uvodnu konferenciju za Roland Garros.

– Mala očekivanja i velike nade. Znam za što sam sposoban, veći dio svoje karijere uspio sam dobro igrati na turnirima. Prošle godine je bilo sjajno na Roland Garrosu, govorio sam da ovdje želim dosegnuti svoj zenit. Naravno, prethodni mjeseci su imali uticaja, nisu bili dobri, zbog čega sam fokusiran na dan po dan – rekao je Novak, pa dodao:

– Bilo je prepreka na putu, ali uvijek gledam u budućnost, u ono što mogu učiniti bolje sljedeći tjedan. To je jedini način na koji znam da se ponašam kao profesionalac, neću prestati dok god igram. Znam svoje kvalitete. Ako se osjećam dobro fizički, psihički i igrački – uz malo sreće protiv najboljih – mogu osvojiti slam. Doživio sam to 24 puta, znam kako se treba ponašati u ovakvom okruženju, ovo je potpuno drugačiji osjećaj i turnir.

– Kao tenisač moraš biti više naviknut na poraze nego na pobjede. Ako imate dvije ili tri sezone u kojima osvojite 50 posto ili više turnira, to je fenomenalno. Na većini turnira gubiš, u dugoj karijeri ima i ozljeda, zato je čvrstina toliko važna, kao i za sve u životu. Imao sam samo jednu ozbiljnu ozljedu u karijeri, ta ozljeda mi je promijenila servis, ispao sam iz prvih 20, morao sam se vratiti… Imao sam nekoliko situacija u kojima sam morao pronaći novi početak, ali uspio sam – ponekad ranije, ponekad kasnije.

Niska očekivanja?

– Teško je govoriti o tome, to je subjektivno. Malo mi je neugodno govoriti o svojim očekivanjima, ali meni je sve osim naslova nezadovoljavajuće. Možda zvuči arogantno, ali vjerujem da sam to opravdao svojom karijerom. Jedan od razloga zašto još uvijek igram je da napišem istoriju ovog sporta. Nadam se najboljem, ali moram smanjiti očekivanja. To znači da ne razmišljam previše unaprijed, s kim bih mogao igrati u kasnijim fazama turnira, već gradim svoju igru iz meča u meč. Nisam konstantno na visokom nivou, što je neophodno da bih imao bilo kakvu šansu rekao je najbolji tenisač svijeta.

Izvor: ( www.sportskacentrala.com / Javno.ba )

drugi upravo čitaju