-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

DKP mreža BiH širi se u deset zemalja / Oslobođenje saznaje – U fazi formiranja su četiri predstavištva, a do kraja godine biće ih još šest – Pročitajte u kojim gradovima

Vijeće ministara BiH je na nedavno održanoj sjednici donijelo odluku u kojoj je, između ostalog, navedeno da je budžetom institucija BiH za 2022. godinu predviđeno otvaranje deset novih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Direktno zastupanje

Prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, u fazi formiranja su četiri DKP-a i to u Albaniji (Tirana), Azerbejdžanu (Baku), Hrvatskoj (Rijeka) i u Srbiji (Novi Pazar). Do kraja godine planirano je otvaranje još šest DKP-ova i to u Slovačkoj (Bratislava), Maroku (Rabat), Alžiru (Alžir), Tunisu (Tunis), Keniji (Najrobi) i u Brazilu (Brazilija).

– Preuzimanje odgovornosti za otvaranje diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu znači širenje mreže našeg direktnog zastupanja i širenje mreže prijatelja. Isto tako, u dijelu odluke o otvaranju diplomatsko-konzularne mreže dolazi do reciprociteta, gdje su neke države već ranije otvorile DKP-ove u BiH, te im na ovaj način odgovaramo. S druge strane, veoma je važno da u svim zemljama Evropske unije i našeg regiona imamo diplomatsko predstavljanje i na taj način snažimo odnose i politički pokazujemo ono što nam je prioritet u kontekstu vanjske politike, rekao je za Oslobođenje Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.


image

Josip Brkić: Na ovaj način širi se i mreža prijatelja/Edin Barimac


Edin Barimac/

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je na redovnoj sjednici još u martu prošle godine primilo k znanju informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava naše zemlje, te donijelo odluke o otvaranju spomenutih predstavništava.

  SDA BPK: NEĆEMO UČESTVOVATI U RADU NELEGALNO SAZVANIH SJEDNICA

Istom odlukom koju je usvojilo Vijeće ministara BiH o širenju DKP mreže, utvrđuje se i visina osnovice za obračun plaća osoblju uposlenom u DKP-ovima BiH za budžetsku 2022. godinu. Tako najnižu osnovicu za obračun plaća od 1.002 KM imaju uposleni u DKP-u u Libiji sa sjedištem u Tripoliju, a potom u Turskoj (Ankara i Istanbul) 1.052 KM. Najvišu osnovicu za obračun plaća, prema ovoj odluci, imaju zaposlenici u DKP-u u Japanu (Tokio) i ona iznosi 1.737 KM, te uposleni u DKP-u u Švicarskoj sa sjedištem u Bernu i Genevi, a čija je osnovica 1.703 KM.

Najnižu osnovicu za obračun plaća od 1.002 KM imaju uposleni u DKP-u u Libiji, dok najvišu imaju u DKP-u u Japanu – 1.737 KM

—- Prijedlog osnovica za obračun plaća u DKP-ovima BiH u svijetu izrađen je na bazi posljednjih objavljenih indeksa UN-a o troškovima života, uključujući troškove stanovanja iz decembra 2021. godine. Kao polazna osnovica za izračun uzeta je osnovica za New York od 1.670 KM, umjesto dosadašnjih 1.650 KM, i u skladu s tim su korigirane osnovice po DKP-ovima BiH. Ovim prijedlogom doći će do smanjenja osnovica u 25 DKP-a, te povećanja u 31 DKP-u, u odnosu na osnovice koje su bile utvrđene za 2020. Predloženim budžetom za 2022. predviđeno je otvaranje deset novih DKP-ova, od kojih su četiri u fazi otvaranja, a šest će biti otvoreno u toku 2022, pojašnjeno je u odluci.

Granica rashoda

Nadalje se navodi da se realizacija ove odluke može osigurati u okviru sredstava odobrenog budžeta Ministarstva vanjskih poslova BiH za 2022. godinu, vodeći računa o dinamici odlazaka i povrataka zaposlenih u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH. Projekcija potrebnih sredstava za bruto plaće MVP-a u korigiranom zahtjevu za dodjelu sredstava iz budžeta za 2022. kreće se u visini odobrene gornje granice rashoda i iznosi 27.712.560 KM. Sredstva su planirana na temelju broja zaposlenih (520 plus 24), odnosno projekcija predviđa povećanje za 24 zaposlena u odnosu na broj uposlenih u 2020. godini.

  Tsitsipas: Imam oružje koje bih mogao upotrijebiti protiv Novaka!

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa