14 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

DJEČAK S NOVIM PLUĆIMA TRAŽIO JE ĆEVAPE, POSJETIO GA TATA: ‘VE JE DOBRO PROŠLO! ALI, JOŠ DRŠĆEM

DJEČAK S NOVIM PLUĆIMA TRAŽIO JE ĆEVAPE, POSJETIO GA TATA: ‘VE JE DOBRO PROŠLO! ALI, JOŠ DRŠĆEM

U samo desetak dana, 48-godišnjem pacijentu transplantirali su istodobno i srce i jetru, a po prvi put izveli su i transplantaciju pluća na djetetu, odnosno na 10-godišnjem dječaku. Oba pacijenta, koji su zahvaljujući njima dobili novu priliku za život, uspješno se oporavljaju.

Medicinski je to uspjeh svjetskih razmjera jer su transplantacije srca i jetre kod istog pacijenta, kao i presađivanje pluća kod djece – prava rijetkost, a sad su prvi put napravljene i u Hrvatskoj.

-Najprije bih želio čestitati kolegama i zahvaliti im se što su nas smjestili u sam europski vrh po broju uspješnih transplantacija – rekao je jučer ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ante Čorušić na početku konferencije za medije gdje su predstavili detalje dvaju uspješnih pothvata.

Pacijent (48) kojem su istodobno presađena jetra i srce, bolovao je od rijetke nasljedne bolesti – amiloidoze, a dijagnoza mu je postavljena još 2019. godine. Stanje mu se s vremenom stalno pogoršavalo, s indikacijom za transplantaciju srca i jetre, koja je ujedno bila i izvor problema. Oba organa došla su iz inozemstva, u organizaciji Eurotransplanta. Kako smo ranije neslužbeno doznali, na odgovarajućeg donora čekalo se nekoliko tjedana, a srce i pluća stigla su u ”posljednji čas”. Bez te operacije pacijent bi teško preživio.

  • Nakon što se bolest otkrije, pacijent u prosjeku ima oko tri godine života. Srećom, naš pacijent je uspješno operiran 4. januara. Prvo mu je transplantirano srce, zatim jetra, a on se vrlo rano počeo jako oporavljati, osjeća se dobro i ima odličnu funkciju srca i jetre – kazao je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila na KBC-u Zagreb, istaknuvši da je riječ o velikom pothvatu hrvatske medicine.
  • Period za transplantaciju srca je značajno kraći nego za jetru, a preduvjet za transplantaciju jetre je ta da je stabilnost srca uspostavljena. Ono mora funkcionirati dobro da bi transplantacijski dio za jetru mogao uopće i započeti, jer je stabilnost cirkulacijskog sustava preduvjet za bilo koju drugu operaciju koja slijedi. Ovo je unikatan zahvat u Hrvatskoj, a ovakvih transplantacija se i u svijetu radi jako malo – kazao je prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović, koji se posebno zahvalio i svim medicinskim tehničarima, bez kojih ne bi bilo moguće imati uspješan transplantacijski program poput ovoga.

Drugi čudesan pothvat bio je na desetogodišnjem dječaku koji je već ranije imao transplantaciju koštane srži. Njegovo zdravstveno stanje nije bilo dobro te je mjesecima bio na respiratoru na mehaničkoj ventilaciji. Nakon transplantacije pluća, koja je izvedena uz pomoć liječnika iz Beča, dječak se uspješno oporavlja. Donor pluća bilo je dijete iz Hrvatske.

Tata je stigao u posjet sinu nakon prve ovakve transplantacije pluća u Hrvatskoj.

-Čitavo smo se vrijeme nadali da će doći taj dan. I hvala Bogu kad je došao, bilo je to veliko iznenađenje. Iznenadio je i mene i moga Franju. Franjo je digao obje ruke i rekao pobjeđujemo polako – kazao je otac dječaka Grga Kalopić, prenosi RTL.

  • I sad dršćem. Taj isti drhtaj koji sam imao tada i sad ga imam. Osjeća se dobro. Kako koji doktor dolazi i rade preglede, odmah je i on veseliji jer kažu da ide naprijed.
  • Kod ovog djeteta i njegove jako složene zdravstvene situacije, morali smo tražiti pluća male osobe, odnosno djeteta. Pacijent se osjeća odlično, skinut je sa svih uređaja, već priča, a jučer je za večeru tražio čevape što nam je možda najbolji pokazatelj njegovog oporavka. On će sada ići u proces rehabilitacije koji, za razliku od srca, dugo traje – rekao je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb.

Lani je u KBC-u Zagreb napravljeno čak 106 transplantacija, a u samo deset dana, od 2. do 11. decembra bilo ih je devet. U zahvate je uključeno između 130 i 140 ljudi u bolnici, a u svakoj transplantaciji sudjeluju eksplantacijski tim, medicinske sestre, instrumentarke… Od početka programa transplantacije bubrega na Rebru je presađeno ukupno 2.500 bubrega. Lani ih je transplantirano 38, pritom tri kod djece.

  • Prošle godine smo učinili 27 transplantacija srca, ove godine tri, a četvrta je već u pripremi – navijestio je akademik Miličić.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa