-4.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

DJEČAK IZ SUBOTICE OSTAO BEZ SLEZINE ZBOG TIKTOK IZAZOVA ‘RAZBIJAČ LOBANJE’! SADŽAJ JE ZABRANJEN JER JE VEOMA OPASAN

Iako video-zapis nemilog događaja iz osnovne škole nije dostupan, prema opisu onih koji su ga gledali napad podsjeća “Skull breaker challenge”, odnosno, u prevodu “razbijač lobanje”.

U njemu dvoje stoje iza leđa trećeg, koji skače u vis, a oni mu u trenutku kad treba da se dočeka na noge, “čiste” ga – udarcem nogama izmaknu njegove, tako da pada svom težinom.

Otac povrijeđenog dječaka opisao je da se na snimku “vidi koškanje, guranje i udaranje dok je dijete okrenuto leđima, a kada nastavi da hoda prema učionici, iz grupe se izdvaja dječak, prilazi mu s leđa i bukvalno ga čisti, “kao u karateu”. Dijete gubi tlo pod nogama, pada i prilikom pada na ruku gnječi rebra i istovremeno dolazi po povrede slezine.

Da li su dječaci koji su povrijedili vršnjaka naišli na društvenim mrežama na pomenuti izazov koji se i dalje može naći pod drugim nazivom, neki drugi ili je u pitanju spoj sadržaja koji prate, uključujući i kompjuterske igrice, nije potvrđeno, ali su ne bi bio prvi put da internet ovako negativno utiče na maloljetnike.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje su povodom ovog slučaja istakli da je neophodno „češće ukazivati na moguće uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja – kako djeci, tako i roditeljima, i da je veoma važno što više upoznati i roditelje sa sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima su mnoga djeca izložena na društvenim mrežama, a koja su vrlo često uzrok nemilih događaja“.

  HOROR MAME ČETVORKI U PORODILIŠTU: SAMO SU REKLI ‘ZINI’ I POČELI DA SJEKU
DJEČAK IZ SUBOTICE OSTAO BEZ SLEZINE ZBOG TIKTOK IZAZOVA ‘RAZBIJAČ LOBANJE’! SADŽAJ JE ZABRANJEN JER JE VEOMA OPASAN
Ilustracija

Mnogi ozbiljno povrijeđeni u SAD

Prvobitni snimci izazova „razbijač lobanje“ na TikToku su uklonjeni, ali postoje video upozorenja u kojima su objašnjenji rizici i pozivaju se ljudi da ne učestvuju u tome jer zbog njega bilo mnogo ozbiljno povrijeđenih tinejdžera u Velikoj Britaniji i SAD.

Prema pisanju BBC „američki tužioci optužili su dvojicu mladića za teški napad iz šale i upozorili su roditelje da zaustave djecu da učestvuju u tome“. TikTok je upozorio da ne dozvoljava sadržaj koji podstiče opasne izazove i korisnici su pozvani da prijave snimke.

Pojedini roditelji, čija djeca su učestvovala u izazovu objavljivali su i apele.

  • Sjedim sa kćerkom, hitan je slučaj, ima tešku povredu kičme – objavila je majka iz Velike Britanije, a ispod je bila objavljena fotografija djevojčice sa protezom na vratu.

U New Jerseyu, tužilaštvo okruga Kamden, pisao je BBC, saopćilo je da je dvoje djece optuženo za teški napad trećeg stepena i ugrožavanje žrtve, koja ima povrede trećeg stepena nakon incidenta koji je uključivao šalu.

Tužiteljka je pozvala roditelje da razgovaraju sa djecom o potencijalnim posljedicama učešća u izazovima društvenih medija.

Krivične prijave za dječake iz Subotice

U slučaju vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u Subotici, zbog težine povreda koje su nanijete i djela koje je učinjeno reagovali su i policija i tužilaštvo.

Navode da je VJT naložilo da se protiv maloljetnika koji je navršio 14 godina podnese krivična prijava ovom tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda.

  • VJT je i naložilo da se podnese krivična prijava u odnosu na drugog maloljetnika koji je navršio 14 godina zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje u zajednici sa krivično neodgovornim djetetom, a u odnosu na kojeg će shodno članu 47. Zakona o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti maloljetnih lica biti obaviješten Centar za socijalni rad, da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preduzme mjere prema krivično neodgovornom djetetu – naveo je Miroslav Krklić, viši javni tužilac.
  • Za dječaka koji nije navršio još 14 godina prijave se odbacuje jer je on krivično neodgovoran. Protiv druge dvojice ide prijava i VJT obično pokreće zahtjev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice maloljetnika, jednog za tešku tjelesnu povredu, a drugog za nasilničo ponašanje – objasnio je maloljetnički postupak.
  DEJAN TE JE OSTAVIO: Aleksandra Nikolić grca u suzama zbog Bebicinih provokacija, dok se on slatko smije
DJEČAK IZ SUBOTICE OSTAO BEZ SLEZINE ZBOG TIKTOK IZAZOVA ‘RAZBIJAČ LOBANJE’! SADŽAJ JE ZABRANJEN JER JE VEOMA OPASAN

Četiri moguće mjere

Mogu da se ispituju svjedoci, postoji mogućnost da se radi sudsko-medicinsko vještačenje zbog teške tjelesne povrede i kada se sva ispitivanja završe, spisi se dostavljaju VJT. Zatim se stavlja prijedlog za izricanje nekih od vaspitnih mjera.

  • Ima četiri vrste mjera, u zavisnosti od težine djela. Prva je najblaža, ukor, druga mjera je pojačan nadzor od strane roditelja, treća mjera je pojačan nadzor od strane organa starateljstva i četvrta, najteža mjera je upućivanje u vaspitno-popravni dom.

„Djecu sam ispisao iz škole“

  • Djecu sam već ispisao iz OŠ “Sonja Marinković” i kćerka ide u drugu školu. Sin je i dalje u bolnici. Može da jede kuhanu hranu i polako ide nabolje. Rade mu analize. Iako će policija podnijeti krivične prijave i ja ću ih podnijeti protiv učenika, njihovih roditelja i škole – kaže Dejan Kolar, otac povrijeđenog dječaka u napadu u školi u Subotici.

Pretrči auto-put, guši samog sebe…

Nedavno su se i u Srbiji pojavila upozorenja na čelendže sa TikToka koji ugrožavaju život. Jedan od njih, ljetos je bio aktuelan, i među najopasnijima je kada tinejdžeri „moraju“ da pretrče ulicu, najbolje ako je to auto put i da to čine ispred kamiona, uz to sve treba to da snime i objave.

Nažalost, zabilježeni su i smrtni ishodi izazova kada su djeca sebe gušila dok ne padnu u nesvijest i kada su vezivali oko vrata pojas.

  DIVLJE DIJETE NAĐENO NA GRANICI BIH, CRNE GORE I SRBIJE: ZBOG HARISOVE SUDBINE BOLI DUŠA

Prvobitni snimci izazova „razbijač lobanje“ na TikToku su uklonjeni, ali postoje video-upozorenja u kojima su objašnjenji rizici, prenose srbijanski mediji.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa